Lekka zupa pomidorowa
- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
Jeśli lubicie kuchnię lekką, nie obciążoną dużą ilością tłuszczu, po której czujecie się zdrowo, ta zupa będzie Wam odpowiadać. Aromatyczna, czosnkowa nuta, do tego dużo suszonej bazylii i wygrzane w sierpniowym słońcu pomidory. Bez śmietany. Pysznie i zdrowo:)
Składniki
- pomidory - 4 szt.
- czosnek - 3 ząbki
- suszona bazylia - 1 łyżka
- oliwa z oliwek - 3-4 łyżki
- sól - do smaku
- cukier - 1 szczypta
- mielona czerwona papryka - 1 łyżeczka
- bulion warzywny - 2 l
Instrukcja:
Pomidory naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem, po kilku minutach zdjąć skórkę. W garnku rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i bazylię, chwilę przesmażyć. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, sól, mieloną paprykę i dusić kilka minut. Wlać bulion i wodę i gotować 20 min na wolnym ogniu. Przyprawić do smaku . Podawać z ulubionym makaronem lub ryżem. U mnie makaron w kształcie ryżu.
Smacznego:)