Lekka sałatka ze szparagami i truskawkami

Lekka sałatka ze szparagami i truskawkami

Dzisiaj dwa w jednym, bo… jak czerwiec to szparagi i truskawki rządzą. Propozycja dla wszystkich, którzy lubią lekkie sałatki i magię przenikających się różnorodnych smaków. Sałatka nie wymaga wymyślnych dressingów wystarczy dobra oliwa z oliwek żeby móc się delektować jej smakiem.

 

Zdjęcie - Lekka sałatka ze szparagami i truskawkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji – 2

Czas wykonania – 25 min.

Stopień trudności – łatwy

 

Składniki:

  • 3 garści rukoli
  •  6 białych szparagów
  • 12-14 truskawek
  • 80 g sera pleśniowego (wg uznania: gorgonzola lub lazur)
  • 1 ½  łyżki posiekanych orzechów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • sól
  • cukier
  • pieprz grubo mielony

 

Zdjęcie - Lekka sałatka ze szparagami i truskawkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Sposób wykonania:

  1. szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy 10 min. w wodzie z odrobiną soli i cukru
  2. w tym czasie: umyte truskawki kroimy na ćwiartki, ser w kostkę lub słupki,
    siekamy orzechy
  3. ugotowane szparagi zanurzamy na 3 min. w wodzie z lodem żeby przerwać proces gotowania a następnie osuszamy i kroimy
  4. na talerzu układamy ukolę, truskawki, szparagi, posypujemy orzechami, skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem.

Inne propozycje na szparagi i truskawki

1. Błyskawiczna sałatka truskawkowa

2. Szparagi zapiekane z szynką parmeńską

3. Szparagi z łososiem w sosie truskawkowym

Kategorie przepisów