Lekka sałatka z kurczakiem i mango

Filety z kurczaka w musztardowo miodowej marynacie robiłam dwa dni temu na obiad. Z myślą o tej sałatce przygotowałam o jeden filet więcej i w ten sposób
zaoszczędziłam sobie pracy. Dzięki takiemu zabiegowi przyrządzenie wczorajszej
kolacji zabrało mi tylko 7 minut. Podobne sałatki na bazie mięsa, które nam zostało z obiadu można zaserwować sobie również następnego dnia na lunch, do pracy. Należy tylko pamiętać aby dressing zabrać w osobnym naczyniu i dodać go na krótko przed spożyciem . Ktoś może zapytać: a dlaczego tak???. Dlatego, że sałata połączona z takim dressingiem na wiele godzin przed podaniem traci swoją świeżość. Staje się zwiędła, niesmaczna  wręcz gorzka i nieapetyczna.

 

Zdjęcie - Lekka sałatka z kurczakiem i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  2

Czas wykonania –  20 min. plus 30 min. marynowanie mięsa

Stopień trudności –  łatwy



Składniki:

  • 1 pojedynczy filet piersi kurczaka, umyty i osuszony
  • 2 garści umytej i osuszonej roszponki
  • 1 małe mango, obrane, wypestkowane i pokrojone w kostkę
  • ½ łyżki masła
  • ¼ szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½  łyżki musztardy
  • ½  łyżki płynnego miodu

 

na dressing:

  • ½  łyżki octu balsamicznego
  • ½  łyżki miodu płynnego
  • ½  łyżki soku z limonki (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. robimy marynatę: oliwę, musztardę, miód, sól i pieprz łączymy, dokładnie mieszamy,
  2. mięso umieszczamy w naczyniu, dodajemy marynatę, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 min.
  3. wszystkie składniki dressingu wkładamy do małego słoiczka, zamykamy i potrząsamy energicznie aż się połączą, odstawiamy żeby się przegryzły,
  4. na patelni rozgrzewamy masło i smażymy filet z obu stron aż się zrumieni,
    następnie dodajemy bulion i dusimy do miękkości,
  5. mięso zostawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy na cienkie paski lub plasterki,
  6. w misce umieszczamy roszponkę, mango i plasterki kurczaka, dodajemy dressing, delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze.

 

Przepisy z tych kategorii

1

Gulasz z fasolki szparagowej z…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Pasztet z cukinii

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Tarta z grillowanymi warzywami

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Muffiny jeżynowe

Na krachym spodzie Na krachym spodzie
Na krachym spodzie

Słodko - gorzkie muffinki z cz…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Zupa z jarmużem i kaszą jaglan…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Przepisy z tych kategorii

Pasta z bakłażana

figmara figmara
figowe smaki

2

Zapiekanka z ryżu i jabłek

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Tarta z warzywami na cieście f…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

2

Liomonkowe ciasto z migdałami…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

1

Papryka zapiekana z kurczakiem…

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Pieczona kukurydza w boczku z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu