Lekach - żydowskie ciasto miodowe

Lekach - żydowskie ciasto  miodowe

Lekach albo miodownik to tradycyjne ciasto na żydowski Nowy Rok - Rosz Haszana. Dania podawane na Rosz Haszana mają znaczenie symboliczne - słodki miodownik ma przynieść szczęście i słodycz, by nadchodzący rok był słodki.

Zdjęcie - Lekach - żydowskie ciasto  miodowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Lekach - żydowskie ciasto  miodowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

185-190 g mąki pszennej
75 g cukru trzcinowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mixed spice - ja dałam 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/4 łyżeczki mielonych nasion kolendry i tyleż cynamonu mielonego
1 solidna łyżeczka sody oczyszczonej
100 ml oleju słonecznikowego
225 g płynnego, naturalnego miodu
3 jajka
100 ml soku jabłkowego (zamiast soku można dać mocnej, czarnej kawy)
płatki migdałów do posypania
olej do wysmarowania formy

Najpierw do miski wsypałam wszystkie suche składniki i dokładnie je wymieszałam. Następnie dolałam miodu i dokładnie wymieszałam. Mieszając dodawałam po kolei jajka (można je roztrzepać), olej i sok jabłkowy, aż powstała gładka masa. Ciasto jest rzadkie, lejące się.
Wlałam je do okrągłej formy (18 cm), wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia - ale można je równie dobrze zrobić w kwadratowej i podłużnej keksówce. Wierzch posypałam płatkami migdałowymi.
Ciasto piekłam około godziny i 15 minut w 175 - 180 stopniach C. Jest gotowe kiedy wetknięty weń patyczek pozostaje suchy.
Po lekkim przestudzeniu, ale jeszcze ciepłe ciasto można posmarować płynnym miodem.
Właściwie to ciasto robi się na 2-3 dni przed podaniem - by postało i "przegryzły się" wszystkie przyprawy, ale u mnie to nie działa... Jak tylko wystygnie jest zjadane.

Przepis pochodzi z The Independent.

Kategorie przepisów