Legumina jabłkowa z żurawiną

Legumina jabłkowa z żurawiną

Dessert with apples and cranberries
Zdjęcie - Legumina jabłkowa z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Legumina jabłkowa z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

2 jabłka

0,5 szt. cytryny

2 łyżki masła

3 łyżki cukru pudru

2 żółtka

3/4 szklanki mleka

2 łyżki mąki

Żurawina:

0,5 szklanki żurawiny świeżej

3 łyżki cukru

3 łyżki wody

Kruszonka:

1 paczka herbatników

2 łyżki masła

1/2 szklanki cukru pudru

100 ml śmietany kremówki na wierzch

Wykonanie:

Obrane jabłka zetrzeć i polać sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę. Rondelek postawić na małym ogniu lub łaźni wodnej i wlewać gorące mleko energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje. Dodać jabłka i wymieszać. W rondelku wymieszać żurawinę z cukrem i wodą. Gotować na małym ogniu, aż owoce popękają i staną się szkliste. Radzę żurawinę delikatnie rozdusić, bo jak pęka to rozpryskuje niebezpiecznie.
Kruszonka. Do roztopionego masła dodać cukier i połamane herbatniki.Mieszać,na ogniu, 2 minuty. W pucharkach ułożyć leguminę jabłkowa, następnie żurawinę i kruszonkę. Wstawić do lodówki na 2 h i przed podaniem na wierzch nałożyć ubitą śmietanę. My zjadamy nie wstawiając do lodówki, bo zawsze spieszy się nam do tego deserku.

Kategorie przepisów