Leczo z cukinią do słoika

Leczo z cukinią do słoika



Zdjęcie - Leczo z cukinią do słoika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Dziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca. Cukinia w moim ogrodzie wyjątkowo obrodziła i żal mi było, żeby się zmarnowała. Pomyślałam, że zrobię leczo w słoikach, chociaż miałam trochę wątpliwości czy dobrze się przechowa. Zdjęcie - Leczo z cukinią do słoika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przechowało się nie tylko świetnie co widać na zdjęciu wyżej, ale też świetnie smakowało, o niebo lepiej niż te mrożone. Warzywa nie są ciapowate tylko jędrne i chrupiące. Wystarczy podsmażyć w rondlu trochę dobrej wiejskiej kiełbasy i czosnek, dodać zawartość słoiczka, doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i chili i pyszne danie gotowe. Już nigdy nie będę go mrozić. Nie daję też do leczo krojonych pomidorów tylko przetarte, bo mam takiego jednego w domu, który nie cierpi pomidorów, ale w postaci przecieru już mu nie przeszkadzają.”
Zdjęcie - Leczo z cukinią do słoika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Leczo z cukinią do słoika (przepis własny)
Składniki na 7 słoików o poj. 0,9l:  5kg pomidorów odmiany lima, 2kg cukinii, 4 czerwone papryki, 2 żółte papryki, 2 zielone papryki, 6 cebul, 4 łyżeczki soli, 0,5 szklanki oliwy z oliwek,

Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki. Usunąć miejsce po szypułce i przełożyć do dużego garnka. Postawić na małym ogniu i zagotować. Na początku zanim puszczą sok trzeba często mieszać, żeby się nie przypaliły. Podgotować pół godziny. W tym czasie obrać cebulę i pokroić w kostkę. Umyć paprykę i cukinię. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę o boku 1cm. Rozgrzać patelnię. Wlewać po 2 łyżki oliwy i porcjami przesmażać pokrojone warzywa. Nad drugim garnkiem umieścić durszlak wyłożony tetrową ściereczką. Wylewać porcjami rozgotowane pomidory i zostawiać na pół godziny do odcieknięcia. Odcedzony miąższ przepuścić 2-3 razy przez wyciskarkę oddzielającą skórki i pestki. Otrzymany gęsty sos pomidorowy przelać z powrotem do garnka. Dodać podsmażone warzywa i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut. Przekładać do czystych wyparzonych słoików i zaraz zakręcać. Pasteryzować 25 minut. Jeżeli nie mamy wyciskarki wówczas gotujemy pomidory około 60 minut, Przecieramy przez sito i otrzymany sok pomidorowy zagęszczamy przez odparowanie do momentu otrzymania gęstego sosu. Dopiero wówczas dodajemy podsmażone warzywa. Tak przygotowane leczo doskonale się przechowuje w chłodnej piwnicy, a warzywa są chrupiące i jędrne. Smacznego :)
Aronia

Przepis dodaję do akcji:

Zdjęcie - Leczo z cukinią do słoika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów