Placek z młodej cukinii i ziemniaków
Składniki:
- 400 g cukinii ze skórką
- 400 młodych ziemniaków
- 40 g tartej bułki
- 3 jajka
- 1 średnia cebula
- sól
- pieprz
- ½ pęczka świeżych ziół (pietruszka i szczypiorek)
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z rozmarynem, oregano i bazylią lub oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
- 100 g sera żółtego
Przygotowanie:
Cukinię, cebulę i obrane ze skórki ziemniaki ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Solimy łyżeczką soli na sicie i odstawiamy na ok 15 min.
Po tym czasie dobrze odsączamy z wody i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami.
Mieszamy i wykładamy na blaszce z papierem do pieczenia o wymiarach 35×25.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem, 190 stopni ok 30 min. – do zarumienienia.
Po upieczeniu kroimy nożem na mniejsze kawałki. Podajemy na ciepło lub zimno