Leczo z cukini

Pierwsza potrawa, jaką nauczyłam się robić samodzielnie. I zrobiłam ją na wakacjach na działce, kiedy dostałam "piękną", wielką cukinię. Teraz unikam dużych okazów, dzięki czemu nie muszę z nich wyrzucać skóry ani pestek, a miąższu rozgotowywać na papkę, żeby był zjadliwy :)Tak czy inaczej, tamta działkowa, pierwsza cukinia i tak była pyszna, i chociaż wzbudziła pewne podejrzenia swoim wyglądem, doznania smakowe okazały się jednogłośnie pozytywne. Najlepszym dodatkiem do leczo jest świeży, pszenny chleb grubo posmarowany dobrym masłem. Jeśli ktoś nie musi zwracać uwagi na kalorie i indeks glikemiczny, oczywiście. Jeśli jednak macie ochotę wzbogacić tę potrawę o trochę białka, możecie dodać przesmażoną na patelni dobrą kiełbasę. Ja preferuję wersję bezmięsną.

Zdjęcie - Leczo z cukini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na 3-4 porcje potrzebujemy:
  • 2 cebule
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 2-3 małe cukinie
  • 2-3 dojrzałe pomidory lub- poza sezonem-puszka pomidorów
  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia
  • ząbek czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżka masła
  • jajko

Cebule pokroić w półplasterki i zeszklić na maśle. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w słupki, dodać do cebuli. Dusić razem, aż papryka zrobi się miękka.Cukinię pokroić w kostkę lub plasterki, dorzucić do garnka. Warzywa oprószyć solą i dusić pod przykryciem, aż puszczą trochę soku i będą miękkie. Dorzucić pomidory (jeśli używamy świeżych, obieramy je przedtem ze skóry i kroimy w kostkę). Dodać posiekane zioła (można także użyć suszonych), pieprz i czosnek. Podgrzać całość, aż sok z pomidorów połączy się z sokiem z warzyw i zagotuje. Chwilę przed zdjęciem z ognia, wbić jajko i energicznie zamieszać potrawę, tak aby połączyło się w jednolity, gęsty sos z warzywnym sokiem.


Przepisy z tych kategorii

1

Leczo w słoikach na zimę

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Sárgarépa-főzelék

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Halászlé. Węgierska zupa rybna…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

41

Langosze

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

10

Bogracz

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

8

Bogracz

GzW GzW
Gotuj z Wojciechem

Przepisy z tych kategorii

Faszerowane kwiaty cukinii w c…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Tarta z grillowanymi warzywami

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Grillowana ziołowa cukinia / G…

Dzi Dzi
karmelowy

4

Cukinia faszerowana mięsem i k…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

5

Cukinia faszerowana warzywami…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Smażone krążki cukinii

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!