Leczo z cukini

Pierwsza potrawa, jaką nauczyłam się robić samodzielnie. I zrobiłam ją na wakacjach na działce, kiedy dostałam "piękną", wielką cukinię. Teraz unikam dużych okazów, dzięki czemu nie muszę z nich wyrzucać skóry ani pestek, a miąższu rozgotowywać na papkę, żeby był zjadliwy :)Tak czy inaczej, tamta działkowa, pierwsza cukinia i tak była pyszna, i chociaż wzbudziła pewne podejrzenia swoim wyglądem, doznania smakowe okazały się jednogłośnie pozytywne. Najlepszym dodatkiem do leczo jest świeży, pszenny chleb grubo posmarowany dobrym masłem. Jeśli ktoś nie musi zwracać uwagi na kalorie i indeks glikemiczny, oczywiście. Jeśli jednak macie ochotę wzbogacić tę potrawę o trochę białka, możecie dodać przesmażoną na patelni dobrą kiełbasę. Ja preferuję wersję bezmięsną.

Zdjęcie - Leczo z cukini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na 3-4 porcje potrzebujemy:
  • 2 cebule
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 2-3 małe cukinie
  • 2-3 dojrzałe pomidory lub- poza sezonem-puszka pomidorów
  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia
  • ząbek czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżka masła
  • jajko

Cebule pokroić w półplasterki i zeszklić na maśle. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w słupki, dodać do cebuli. Dusić razem, aż papryka zrobi się miękka.Cukinię pokroić w kostkę lub plasterki, dorzucić do garnka. Warzywa oprószyć solą i dusić pod przykryciem, aż puszczą trochę soku i będą miękkie. Dorzucić pomidory (jeśli używamy świeżych, obieramy je przedtem ze skóry i kroimy w kostkę). Dodać posiekane zioła (można także użyć suszonych), pieprz i czosnek. Podgrzać całość, aż sok z pomidorów połączy się z sokiem z warzyw i zagotuje. Chwilę przed zdjęciem z ognia, wbić jajko i energicznie zamieszać potrawę, tak aby połączyło się w jednolity, gęsty sos z warzywnym sokiem.


Przepisy z tych kategorii

Paprykarz Szczeciński De Luxe!

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Makaron zapiekany z truskawka…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Pudding z tapioki z czereśniam…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Maliny i rabarbar pod kruszonk…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Kompot truskawkowy

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

1

Sałatka z brokułem i rzodkiewk…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Przepisy z tych kategorii

1

Kompot z czerwonej porzeczki i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Jagody w syropie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Lemoniada imbirowo cytrynowa

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Zupa krem z pieczonej papryki

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

2

Ciasto z czereśniami + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Marcepanowe babeczki z jagodam…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku