Leczo z cukini

Pierwsza potrawa, jaką nauczyłam się robić samodzielnie. I zrobiłam ją na wakacjach na działce, kiedy dostałam "piękną", wielką cukinię. Teraz unikam dużych okazów, dzięki czemu nie muszę z nich wyrzucać skóry ani pestek, a miąższu rozgotowywać na papkę, żeby był zjadliwy :)Tak czy inaczej, tamta działkowa, pierwsza cukinia i tak była pyszna, i chociaż wzbudziła pewne podejrzenia swoim wyglądem, doznania smakowe okazały się jednogłośnie pozytywne. Najlepszym dodatkiem do leczo jest świeży, pszenny chleb grubo posmarowany dobrym masłem. Jeśli ktoś nie musi zwracać uwagi na kalorie i indeks glikemiczny, oczywiście. Jeśli jednak macie ochotę wzbogacić tę potrawę o trochę białka, możecie dodać przesmażoną na patelni dobrą kiełbasę. Ja preferuję wersję bezmięsną.

Zdjęcie - Leczo z cukini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na 3-4 porcje potrzebujemy:
  • 2 cebule
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 2-3 małe cukinie
  • 2-3 dojrzałe pomidory lub- poza sezonem-puszka pomidorów
  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia
  • ząbek czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżka masła
  • jajko

Cebule pokroić w półplasterki i zeszklić na maśle. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w słupki, dodać do cebuli. Dusić razem, aż papryka zrobi się miękka.Cukinię pokroić w kostkę lub plasterki, dorzucić do garnka. Warzywa oprószyć solą i dusić pod przykryciem, aż puszczą trochę soku i będą miękkie. Dorzucić pomidory (jeśli używamy świeżych, obieramy je przedtem ze skóry i kroimy w kostkę). Dodać posiekane zioła (można także użyć suszonych), pieprz i czosnek. Podgrzać całość, aż sok z pomidorów połączy się z sokiem z warzyw i zagotuje. Chwilę przed zdjęciem z ognia, wbić jajko i energicznie zamieszać potrawę, tak aby połączyło się w jednolity, gęsty sos z warzywnym sokiem.


Przepisy z tych kategorii

Węgierska zupa gulaszowa

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Leczo z cukinią

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Leczo z kiełbasą

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Leczo z cukinii

aronia aronia
Wiem co jem

Węgierskie leczo – lecsó

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

1

Leczo węgierskie (Lecsó)

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

Makaron z pomidorowym pesto

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Muffiny z dynią

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

1

Makaron z kurczakiem i warzywa…

aronia aronia
Wiem co jem

Sałatka z krewetkami i sosem t…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zupa cebulowo-czosnkowa

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Chleb na drożdżach z rozmaryne…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary