Leczo z cukini

Pierwsza potrawa, jaką nauczyłam się robić samodzielnie. I zrobiłam ją na wakacjach na działce, kiedy dostałam "piękną", wielką cukinię. Teraz unikam dużych okazów, dzięki czemu nie muszę z nich wyrzucać skóry ani pestek, a miąższu rozgotowywać na papkę, żeby był zjadliwy :)Tak czy inaczej, tamta działkowa, pierwsza cukinia i tak była pyszna, i chociaż wzbudziła pewne podejrzenia swoim wyglądem, doznania smakowe okazały się jednogłośnie pozytywne. Najlepszym dodatkiem do leczo jest świeży, pszenny chleb grubo posmarowany dobrym masłem. Jeśli ktoś nie musi zwracać uwagi na kalorie i indeks glikemiczny, oczywiście. Jeśli jednak macie ochotę wzbogacić tę potrawę o trochę białka, możecie dodać przesmażoną na patelni dobrą kiełbasę. Ja preferuję wersję bezmięsną.

Zdjęcie - Leczo z cukini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na 3-4 porcje potrzebujemy:
  • 2 cebule
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 2-3 małe cukinie
  • 2-3 dojrzałe pomidory lub- poza sezonem-puszka pomidorów
  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia
  • ząbek czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżka masła
  • jajko

Cebule pokroić w półplasterki i zeszklić na maśle. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w słupki, dodać do cebuli. Dusić razem, aż papryka zrobi się miękka.Cukinię pokroić w kostkę lub plasterki, dorzucić do garnka. Warzywa oprószyć solą i dusić pod przykryciem, aż puszczą trochę soku i będą miękkie. Dorzucić pomidory (jeśli używamy świeżych, obieramy je przedtem ze skóry i kroimy w kostkę). Dodać posiekane zioła (można także użyć suszonych), pieprz i czosnek. Podgrzać całość, aż sok z pomidorów połączy się z sokiem z warzyw i zagotuje. Chwilę przed zdjęciem z ognia, wbić jajko i energicznie zamieszać potrawę, tak aby połączyło się w jednolity, gęsty sos z warzywnym sokiem.


Przepisy z tych kategorii

Zista babci Teresy

Zista babci Teresy

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Łosoś w migdałach na sałatce z malinami i granatem

Łosoś w migdałach na sałatce z…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Krem z buraków z chipsami jarmużowymi

Krem z buraków z chipsami jarm…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Domowy makaron

Domowy makaron

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Kebab

Kebab

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Kokosowe trufle jaglane

Kokosowe trufle jaglane

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Przepisy z tych kategorii

Pintade à la provençale, czyli perliczka po prowansalsku z białym winem i warzywami

Pintade à la provençale, czyli…

food² food²
Food Square

Zupa krem z kapusty włoskiej
1

Zupa krem z kapusty włoskiej

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Zapiekany makaron z cukinią i sosem beszamelowym

Zapiekany makaron z cukinią i…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Faszerowane cukinie

Faszerowane cukinie

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Sałatka grecka z cukinią
1

Sałatka grecka z cukinią

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Orkiszowe muffinki z cukinią i oliwkami
1

Orkiszowe muffinki z cukinią i…

Agata Agata
Pensamientos en un plato