Łazanki z kapustą i pieczarkami

Znów wracam do smaków dzieciństwa. Sto lat nie jadłam łazanek :)

Najlepsze były zawsze na stołówce u mojej mamy w pracy. No wiem - stołówkowe żarcie to żadne żarcie, ale te łazanki były naprawdę dobre.

Można je przyrządzić w wersji mięsnej i bezmięsnej.

Składniki:

250 g kiszonej kapusty (musi być porządnie kwaśna)

250 g pieczarek

cebula

makaron łazanki

sól, pieprz, oliwa

Ugotuj kapustę, odsącz. Pieczarki i cebulę posiekaj, podsmaż na oliwie. Dorzuć na patelnię kapustę i chwilę smaż.

W międzyczasie ugotuj makaron - nie zapomnij dodać oliwy do wody, wtedy makaron nie sklei się. Ugotowany i odsączony makaron wrzuć na patelnię do kapusty z pieczarkami, wymieszaj i smaż przez chwilę. Dopraw do smaku.

W wersji mięsnej, cebulę można podsmażyć z wędzonką lub kiełbasą, dalej wszystko tak samo. Spotkałam się też z łazankami z mięsem, mięso gotuje się wtedy z kapustą do miękkości, potem kroi na drobne kawałeczki i dodaje do potrawy.

Ja najbardziej lubię jednak takie postne łazanki bez mięsa.

Przepisy z tych kategorii

1

Młoda kapusta z mielonym mięse…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Ciasto z rabarbarem

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje

Duszona kapusta z zasmażką

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Jabłecznik mojej mamy

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

3

Zapiekanki z pieczarkami i ser…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Pyry z wędzonym gzikiem

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

1

Młoda kapusta z koperkiem

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Kluski śląskie, niezawodny prz…

mieszam mieszam
iwkuchni

1

Kołduny babci Stachy

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

2

Leniwe

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

2

Golce - kluski ziemniaczane -…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Mazurek z musem czekoladowym

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit