Łazanki z kapustą i pieczarkami

Znów wracam do smaków dzieciństwa. Sto lat nie jadłam łazanek :)

Najlepsze były zawsze na stołówce u mojej mamy w pracy. No wiem - stołówkowe żarcie to żadne żarcie, ale te łazanki były naprawdę dobre.

Można je przyrządzić w wersji mięsnej i bezmięsnej.

Składniki:

250 g kiszonej kapusty (musi być porządnie kwaśna)

250 g pieczarek

cebula

makaron łazanki

sól, pieprz, oliwa

Ugotuj kapustę, odsącz. Pieczarki i cebulę posiekaj, podsmaż na oliwie. Dorzuć na patelnię kapustę i chwilę smaż.

W międzyczasie ugotuj makaron - nie zapomnij dodać oliwy do wody, wtedy makaron nie sklei się. Ugotowany i odsączony makaron wrzuć na patelnię do kapusty z pieczarkami, wymieszaj i smaż przez chwilę. Dopraw do smaku.

W wersji mięsnej, cebulę można podsmażyć z wędzonką lub kiełbasą, dalej wszystko tak samo. Spotkałam się też z łazankami z mięsem, mięso gotuje się wtedy z kapustą do miękkości, potem kroi na drobne kawałeczki i dodaje do potrawy.

Ja najbardziej lubię jednak takie postne łazanki bez mięsa.

Przepisy z tych kategorii

1

Kompot z czerwonej porzeczki i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Jagody, jagody, jagody! Pierog…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Puszyste jagodzianki - przepis…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

1

Klasyczna drożdżówka na Dzień…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

2

Pleśniak

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kokosowe ciasto z rabarbarem,…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

4

Młoda kapusta duszona w śmieta…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Młoda kapusta z koperkiem to j…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

2

Klops czyli pieczeń rzymska

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

3

Ciasto z truskawkami i kruszon…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

8

Ciasto drożdżowe (drożdżówka)…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Wielkopolskie Pyry z gzikiem

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni