Łazanki z kapustą i pieczarkami

Znów wracam do smaków dzieciństwa. Sto lat nie jadłam łazanek :)

Najlepsze były zawsze na stołówce u mojej mamy w pracy. No wiem - stołówkowe żarcie to żadne żarcie, ale te łazanki były naprawdę dobre.

Można je przyrządzić w wersji mięsnej i bezmięsnej.

Składniki:

250 g kiszonej kapusty (musi być porządnie kwaśna)

250 g pieczarek

cebula

makaron łazanki

sól, pieprz, oliwa

Ugotuj kapustę, odsącz. Pieczarki i cebulę posiekaj, podsmaż na oliwie. Dorzuć na patelnię kapustę i chwilę smaż.

W międzyczasie ugotuj makaron - nie zapomnij dodać oliwy do wody, wtedy makaron nie sklei się. Ugotowany i odsączony makaron wrzuć na patelnię do kapusty z pieczarkami, wymieszaj i smaż przez chwilę. Dopraw do smaku.

W wersji mięsnej, cebulę można podsmażyć z wędzonką lub kiełbasą, dalej wszystko tak samo. Spotkałam się też z łazankami z mięsem, mięso gotuje się wtedy z kapustą do miękkości, potem kroi na drobne kawałeczki i dodaje do potrawy.

Ja najbardziej lubię jednak takie postne łazanki bez mięsa.

Przepisy z tych kategorii

1

Dietetyczne mielone z piekarni…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Okoń morski (labraks) pieczony…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Cevapcici

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

2

Kuleczki ziemniaczane – chrupi…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Kremowe risotto z szynką i pie…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Kluski śląskie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

3

Grejpfrutowe udka z kurczaka

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Kurczak balsamico z pieczonymi…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

1

Łosoś w marynacie z octu balsa…

figmara figmara
figowe smaki

4

Korzenna wieprzowina z żurawin…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

3

Polędwiczki wieprzowe zapiekan…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

5

Kotleciki z dorsza

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku