Łazanki z kapustą i pieczarkami

Znów wracam do smaków dzieciństwa. Sto lat nie jadłam łazanek :)

Najlepsze były zawsze na stołówce u mojej mamy w pracy. No wiem - stołówkowe żarcie to żadne żarcie, ale te łazanki były naprawdę dobre.

Można je przyrządzić w wersji mięsnej i bezmięsnej.

Składniki:

250 g kiszonej kapusty (musi być porządnie kwaśna)

250 g pieczarek

cebula

makaron łazanki

sól, pieprz, oliwa

Ugotuj kapustę, odsącz. Pieczarki i cebulę posiekaj, podsmaż na oliwie. Dorzuć na patelnię kapustę i chwilę smaż.

W międzyczasie ugotuj makaron - nie zapomnij dodać oliwy do wody, wtedy makaron nie sklei się. Ugotowany i odsączony makaron wrzuć na patelnię do kapusty z pieczarkami, wymieszaj i smaż przez chwilę. Dopraw do smaku.

W wersji mięsnej, cebulę można podsmażyć z wędzonką lub kiełbasą, dalej wszystko tak samo. Spotkałam się też z łazankami z mięsem, mięso gotuje się wtedy z kapustą do miękkości, potem kroi na drobne kawałeczki i dodaje do potrawy.

Ja najbardziej lubię jednak takie postne łazanki bez mięsa.

Przepisy z tych kategorii

Sernik krakowski

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Wielkanocne ciasteczka kawowe

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Zakwas na żurek

aronia aronia
Wiem co jem

Babka cytrynowo-rozmarynowa

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Babka „murzynek” z powidłami,…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Baba drożdżowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

2

Tort z mascarpone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta z borówkami i pomarańczą

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Kasztanowe naleśniki, kumkwat…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

1

Lippischer Pickert (niemieckie…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Drożdżowe rogaliki z czekoladą

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Czekoladowo-buraczana babka z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu