Łazanki z kapustą i pieczarkami

Znów wracam do smaków dzieciństwa. Sto lat nie jadłam łazanek :)

Najlepsze były zawsze na stołówce u mojej mamy w pracy. No wiem - stołówkowe żarcie to żadne żarcie, ale te łazanki były naprawdę dobre.

Można je przyrządzić w wersji mięsnej i bezmięsnej.

Składniki:

250 g kiszonej kapusty (musi być porządnie kwaśna)

250 g pieczarek

cebula

makaron łazanki

sól, pieprz, oliwa

Ugotuj kapustę, odsącz. Pieczarki i cebulę posiekaj, podsmaż na oliwie. Dorzuć na patelnię kapustę i chwilę smaż.

W międzyczasie ugotuj makaron - nie zapomnij dodać oliwy do wody, wtedy makaron nie sklei się. Ugotowany i odsączony makaron wrzuć na patelnię do kapusty z pieczarkami, wymieszaj i smaż przez chwilę. Dopraw do smaku.

W wersji mięsnej, cebulę można podsmażyć z wędzonką lub kiełbasą, dalej wszystko tak samo. Spotkałam się też z łazankami z mięsem, mięso gotuje się wtedy z kapustą do miękkości, potem kroi na drobne kawałeczki i dodaje do potrawy.

Ja najbardziej lubię jednak takie postne łazanki bez mięsa.

Przepisy z tych kategorii

2

Babciny jabłecznik

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Kluski śląskie

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Rogale Świętomarcińskie. Legen…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kołaczyki z serem i kruszonką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Orkiszowe kluski drożdżowe na…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bitki wołowe w sosie cebulowym

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Przepisy z tych kategorii

Brownie z masłem orzechowym dl…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Pierniczki

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Świąteczny keks z kuchni staro…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Proste ciasto z żurawiną a’la…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Placuszki gryczane z jabłkam…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

1

Różowa kostka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku