Łazanki z kapustą i pieczarkami

Znów wracam do smaków dzieciństwa. Sto lat nie jadłam łazanek :)

Najlepsze były zawsze na stołówce u mojej mamy w pracy. No wiem - stołówkowe żarcie to żadne żarcie, ale te łazanki były naprawdę dobre.

Można je przyrządzić w wersji mięsnej i bezmięsnej.

Składniki:

250 g kiszonej kapusty (musi być porządnie kwaśna)

250 g pieczarek

cebula

makaron łazanki

sól, pieprz, oliwa

Ugotuj kapustę, odsącz. Pieczarki i cebulę posiekaj, podsmaż na oliwie. Dorzuć na patelnię kapustę i chwilę smaż.

W międzyczasie ugotuj makaron - nie zapomnij dodać oliwy do wody, wtedy makaron nie sklei się. Ugotowany i odsączony makaron wrzuć na patelnię do kapusty z pieczarkami, wymieszaj i smaż przez chwilę. Dopraw do smaku.

W wersji mięsnej, cebulę można podsmażyć z wędzonką lub kiełbasą, dalej wszystko tak samo. Spotkałam się też z łazankami z mięsem, mięso gotuje się wtedy z kapustą do miękkości, potem kroi na drobne kawałeczki i dodaje do potrawy.

Ja najbardziej lubię jednak takie postne łazanki bez mięsa.

Przepisy z tych kategorii

1

Zupa szczawiowa

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Rosół z pieczarkami i pulpecik…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Szarlotka na kruchym cieście z…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

2

Kotlety mielone z ziołami i pa…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

5

Biały blok z żurawiną i pistac…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

2

Ryż z jabłkami - moje comfort…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Przepisy z tych kategorii

Tarta ze śliwkami

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Kolorowa babka

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

1

Ciasto z musem śliwkowym i bit…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto śmietankowo-budyniowe z…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Tarta serowa z figami (Cheese…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Drożdżówki z prażonymi jabłkam…

Konsti Konsti
Apparecchiamo?