Łazanki z kapustą i pieczarkami

Znów wracam do smaków dzieciństwa. Sto lat nie jadłam łazanek :)

Najlepsze były zawsze na stołówce u mojej mamy w pracy. No wiem - stołówkowe żarcie to żadne żarcie, ale te łazanki były naprawdę dobre.

Można je przyrządzić w wersji mięsnej i bezmięsnej.

Składniki:

250 g kiszonej kapusty (musi być porządnie kwaśna)

250 g pieczarek

cebula

makaron łazanki

sól, pieprz, oliwa

Ugotuj kapustę, odsącz. Pieczarki i cebulę posiekaj, podsmaż na oliwie. Dorzuć na patelnię kapustę i chwilę smaż.

W międzyczasie ugotuj makaron - nie zapomnij dodać oliwy do wody, wtedy makaron nie sklei się. Ugotowany i odsączony makaron wrzuć na patelnię do kapusty z pieczarkami, wymieszaj i smaż przez chwilę. Dopraw do smaku.

W wersji mięsnej, cebulę można podsmażyć z wędzonką lub kiełbasą, dalej wszystko tak samo. Spotkałam się też z łazankami z mięsem, mięso gotuje się wtedy z kapustą do miękkości, potem kroi na drobne kawałeczki i dodaje do potrawy.

Ja najbardziej lubię jednak takie postne łazanki bez mięsa.

Przepisy z tych kategorii

Żurek na zakwasie

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

8

Karpatka – ciasto ptysiowe z m…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

5

Zupa fasolowa – fasolówk…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

5

Pleśniak

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

3

Pampuchy drożdżowe / kluski na…

Kaś Kaś
Bake&Taste

1

Zupa pomidorowa – najlepsza!

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

7

Tradycyjna szarlotka

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

3

Knedle z jabłkami i cynamonem

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

2

Esencjonalny rosół wołowo-drob…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Pierogi ruskie

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

5

Gołąbki pieczone / Gołąbki z p…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

1

Drożdżówki z makiem

Majana Majana
Majanowe pieczenie