Łazanki z kapustą i pieczarkami

Znów wracam do smaków dzieciństwa. Sto lat nie jadłam łazanek :)

Najlepsze były zawsze na stołówce u mojej mamy w pracy. No wiem - stołówkowe żarcie to żadne żarcie, ale te łazanki były naprawdę dobre.

Można je przyrządzić w wersji mięsnej i bezmięsnej.

Składniki:

250 g kiszonej kapusty (musi być porządnie kwaśna)

250 g pieczarek

cebula

makaron łazanki

sól, pieprz, oliwa

Ugotuj kapustę, odsącz. Pieczarki i cebulę posiekaj, podsmaż na oliwie. Dorzuć na patelnię kapustę i chwilę smaż.

W międzyczasie ugotuj makaron - nie zapomnij dodać oliwy do wody, wtedy makaron nie sklei się. Ugotowany i odsączony makaron wrzuć na patelnię do kapusty z pieczarkami, wymieszaj i smaż przez chwilę. Dopraw do smaku.

W wersji mięsnej, cebulę można podsmażyć z wędzonką lub kiełbasą, dalej wszystko tak samo. Spotkałam się też z łazankami z mięsem, mięso gotuje się wtedy z kapustą do miękkości, potem kroi na drobne kawałeczki i dodaje do potrawy.

Ja najbardziej lubię jednak takie postne łazanki bez mięsa.

Przepisy z tych kategorii

1

Karpatka czekoladowa z kremem…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szarlotka z budyniem

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Placki ze szpinakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Keksiki bananowo-kokosowe

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Szarlotka z karmelem

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Kruche rogaliki drożdżowe z dż…

aronia aronia
Wiem co jem

Przepisy z tych kategorii

Pieczona karkówka marynowana w…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Pikantny makaron z potrawką z…

Dzi Dzi
karmelowy

2

Ślimaczki z kurczaka w sosie b…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

4

Kotlety szarpane z kurczakiem…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Pierś z kurczaka nadziewana su…

Dorota Dorota
SuperStyler

2

Pieczone placki z cukinii i ry…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni