Łazanki z kapustą i pieczarkami

Znów wracam do smaków dzieciństwa. Sto lat nie jadłam łazanek :)

Najlepsze były zawsze na stołówce u mojej mamy w pracy. No wiem - stołówkowe żarcie to żadne żarcie, ale te łazanki były naprawdę dobre.

Można je przyrządzić w wersji mięsnej i bezmięsnej.

Składniki:

250 g kiszonej kapusty (musi być porządnie kwaśna)

250 g pieczarek

cebula

makaron łazanki

sól, pieprz, oliwa

Ugotuj kapustę, odsącz. Pieczarki i cebulę posiekaj, podsmaż na oliwie. Dorzuć na patelnię kapustę i chwilę smaż.

W międzyczasie ugotuj makaron - nie zapomnij dodać oliwy do wody, wtedy makaron nie sklei się. Ugotowany i odsączony makaron wrzuć na patelnię do kapusty z pieczarkami, wymieszaj i smaż przez chwilę. Dopraw do smaku.

W wersji mięsnej, cebulę można podsmażyć z wędzonką lub kiełbasą, dalej wszystko tak samo. Spotkałam się też z łazankami z mięsem, mięso gotuje się wtedy z kapustą do miękkości, potem kroi na drobne kawałeczki i dodaje do potrawy.

Ja najbardziej lubię jednak takie postne łazanki bez mięsa.

Przepisy z tych kategorii

Lawasz

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Brzoskwiniowe ciasto budyniowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Brioszki z borówkami i paryski…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sernik z brzoskwiniami

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Korzenne gofry

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

1

Diabelskie ciasto czekoladowe

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Przepisy z tych kategorii

1

Drożdżowe rogaliki z białym se…

morrigan morrigan
Kobieta w lustrach

Ciasto drożdżowe z borówką ame…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Crumble jabłkowo-borówkowy z w…

Na krachym spodzie Na krachym spodzie
Na krachym spodzie

Ciasto drożdżowe z truskawkami…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Naleśniki owsiane

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Ciasto z kefirem

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie