Łazanki z kapustą i pieczarkami

Znów wracam do smaków dzieciństwa. Sto lat nie jadłam łazanek :)

Najlepsze były zawsze na stołówce u mojej mamy w pracy. No wiem - stołówkowe żarcie to żadne żarcie, ale te łazanki były naprawdę dobre.

Można je przyrządzić w wersji mięsnej i bezmięsnej.

Składniki:

250 g kiszonej kapusty (musi być porządnie kwaśna)

250 g pieczarek

cebula

makaron łazanki

sól, pieprz, oliwa

Ugotuj kapustę, odsącz. Pieczarki i cebulę posiekaj, podsmaż na oliwie. Dorzuć na patelnię kapustę i chwilę smaż.

W międzyczasie ugotuj makaron - nie zapomnij dodać oliwy do wody, wtedy makaron nie sklei się. Ugotowany i odsączony makaron wrzuć na patelnię do kapusty z pieczarkami, wymieszaj i smaż przez chwilę. Dopraw do smaku.

W wersji mięsnej, cebulę można podsmażyć z wędzonką lub kiełbasą, dalej wszystko tak samo. Spotkałam się też z łazankami z mięsem, mięso gotuje się wtedy z kapustą do miękkości, potem kroi na drobne kawałeczki i dodaje do potrawy.

Ja najbardziej lubię jednak takie postne łazanki bez mięsa.

Przepisy z tych kategorii

Pałki z kurczaka w sosie papry…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

Stek z rostbefu z musztardą gr…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Polędwiczki wieprzowe w pistac…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

5

Gulasz z fasolki szparagowej z…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Makaron minestrone

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Koper. Pesto i dziki łosoś. Se…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

2

Zapiekanka z ryżu i jabłek

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Papryka zapiekana z kurczakiem…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kurczak w maśle orzechowym z d…

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

Spaghetti z ostrym sosem i jar…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Curry z kalafiorem i ziemniaka…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

Dorada po azjatycku

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku