Łazanki z kapustą i pieczarkami

Znów wracam do smaków dzieciństwa. Sto lat nie jadłam łazanek :)

Najlepsze były zawsze na stołówce u mojej mamy w pracy. No wiem - stołówkowe żarcie to żadne żarcie, ale te łazanki były naprawdę dobre.

Można je przyrządzić w wersji mięsnej i bezmięsnej.

Składniki:

250 g kiszonej kapusty (musi być porządnie kwaśna)

250 g pieczarek

cebula

makaron łazanki

sól, pieprz, oliwa

Ugotuj kapustę, odsącz. Pieczarki i cebulę posiekaj, podsmaż na oliwie. Dorzuć na patelnię kapustę i chwilę smaż.

W międzyczasie ugotuj makaron - nie zapomnij dodać oliwy do wody, wtedy makaron nie sklei się. Ugotowany i odsączony makaron wrzuć na patelnię do kapusty z pieczarkami, wymieszaj i smaż przez chwilę. Dopraw do smaku.

W wersji mięsnej, cebulę można podsmażyć z wędzonką lub kiełbasą, dalej wszystko tak samo. Spotkałam się też z łazankami z mięsem, mięso gotuje się wtedy z kapustą do miękkości, potem kroi na drobne kawałeczki i dodaje do potrawy.

Ja najbardziej lubię jednak takie postne łazanki bez mięsa.

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki z wiśniami i kruszonk…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

3

Placek z kruszonki ze śliwkami

Kaś Kaś
Bake&Taste

2

Sernik z malinami i kruszonką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gofry maślankowe

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sernik na ciemnym spodzie

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Jagodowe ciasto z serkiem śmie…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

1

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Bezglutenowy sernik z jagodami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Szarlotka z borówkami i rozmar…

Na krachym spodzie Na krachym spodzie
Na krachym spodzie

„Ruskie” ravioli z kremowym żó…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Krucha tarta z wiśniami i mar…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki