Łazanki z kapustą i pieczarkami

Znów wracam do smaków dzieciństwa. Sto lat nie jadłam łazanek :)

Najlepsze były zawsze na stołówce u mojej mamy w pracy. No wiem - stołówkowe żarcie to żadne żarcie, ale te łazanki były naprawdę dobre.

Można je przyrządzić w wersji mięsnej i bezmięsnej.

Składniki:

250 g kiszonej kapusty (musi być porządnie kwaśna)

250 g pieczarek

cebula

makaron łazanki

sól, pieprz, oliwa

Ugotuj kapustę, odsącz. Pieczarki i cebulę posiekaj, podsmaż na oliwie. Dorzuć na patelnię kapustę i chwilę smaż.

W międzyczasie ugotuj makaron - nie zapomnij dodać oliwy do wody, wtedy makaron nie sklei się. Ugotowany i odsączony makaron wrzuć na patelnię do kapusty z pieczarkami, wymieszaj i smaż przez chwilę. Dopraw do smaku.

W wersji mięsnej, cebulę można podsmażyć z wędzonką lub kiełbasą, dalej wszystko tak samo. Spotkałam się też z łazankami z mięsem, mięso gotuje się wtedy z kapustą do miękkości, potem kroi na drobne kawałeczki i dodaje do potrawy.

Ja najbardziej lubię jednak takie postne łazanki bez mięsa.

Przepisy z tych kategorii

Kluski z suszonymi śliwkami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Balotyna z kaczki

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Gulasz rybny z ciecierzycą, cy…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

8

Surówka obiadowa z pora

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

1

Polędwiczka w sosie z zieloneg…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

3

Królik w winno-cytrynowym sosi…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

1

Rolada kokosowo-kakaowa

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

2

Bułeczki z makiem

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Kotlet schabowy panierowany

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

3

Babciny jabłecznik

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Kluski śląskie

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Rogale Świętomarcińskie. Legen…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami