Łazanki z kapustą i grzybami

Miałam ostatnio w domu większą ilość kapusty kiszonej, którą trzeba było jakoś zużyć. Nie mieliśmy ochoty na bigos, więc wpadłam na pomysł z łazankami. Wyszły rewelacyjne, a już na drugi dzień smakowały bezkonkurencyjnie!

Składniki:

500 g kiszonej kapusty

100 g suszonych grzybów

1 duża cebula

200 g wędzonego boczku

sól, pieprz

makaron łazanki

oliwa

Kapustę włóż do garnka, dołóż grzyby, zalej wodą i gotuj około godziny - półtorej. Następnie odlej wodę i zostaw kapustę do przestygnięcia. Wybierz grzyby i jeśli są w dużych kawałkach, pokrój je na mniejsze. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć go na ciepłą patelnię i powoli wytapiaj tłuszcz. Kiedy na patelni będzie już trochę tłuszczu, dorzuć pokrojoną drobno cebulę i wszystko razem smaż do momentu, aż cebula zazłoci się. Dodaj kapustę i grzyby, smaż wszystko razem przez około 10 minut, ciągle mieszając. Makaron ugotuj w wodzie z dodatkiem oliwy, następnie odcedź i wymieszaj z kapustą i grzybami. Dopraw do smaku (łazanki potrzebują sporej ilości pieprzu) i podawaj.

Zdjęcie - Łazanki z kapustą i grzybami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Placek drożdżowy z jagodami i…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

1

Sernik z brzoskwiniami

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Jagodzianki z mascarpone

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

2

Obiady czwartkowe #9: Pyzy z m…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Haluszki z białym serem

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

2

Jagodzianki

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

1

Drożdżowy placek bez wyrabiani…

figmara figmara
figowe smaki

1

Jagodzianki z marcepanem

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

2

Paprykarz Szczeciński De Luxe!

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Kompot z czerwonej porzeczki i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Jagody, jagody, jagody! Pierog…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

1

Puszyste jagodzianki - przepis…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie