Łazanki z kapustą i grzybami

Miałam ostatnio w domu większą ilość kapusty kiszonej, którą trzeba było jakoś zużyć. Nie mieliśmy ochoty na bigos, więc wpadłam na pomysł z łazankami. Wyszły rewelacyjne, a już na drugi dzień smakowały bezkonkurencyjnie!

Składniki:

500 g kiszonej kapusty

100 g suszonych grzybów

1 duża cebula

200 g wędzonego boczku

sól, pieprz

makaron łazanki

oliwa

Kapustę włóż do garnka, dołóż grzyby, zalej wodą i gotuj około godziny - półtorej. Następnie odlej wodę i zostaw kapustę do przestygnięcia. Wybierz grzyby i jeśli są w dużych kawałkach, pokrój je na mniejsze. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć go na ciepłą patelnię i powoli wytapiaj tłuszcz. Kiedy na patelni będzie już trochę tłuszczu, dorzuć pokrojoną drobno cebulę i wszystko razem smaż do momentu, aż cebula zazłoci się. Dodaj kapustę i grzyby, smaż wszystko razem przez około 10 minut, ciągle mieszając. Makaron ugotuj w wodzie z dodatkiem oliwy, następnie odcedź i wymieszaj z kapustą i grzybami. Dopraw do smaku (łazanki potrzebują sporej ilości pieprzu) i podawaj.

Zdjęcie - Łazanki z kapustą i grzybami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Fusilloni z dyniowym pesto

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Makaron z pomidorowym pesto

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Makaron z kurczakiem i warzywa…

aronia aronia
Wiem co jem

Penne na ziołowo z dynią i szy…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Zupa dyniowa z makaronem ryżow…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

1

Carbonara

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

2

Makaron po kawaleryjsku

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Spaghetti pełnoziarniste z pes…

aronia aronia
Wiem co jem

Soba z hummusem, groszkiem cuk…

Tyna Tyna
In cooking we trust

1

Makaron pełnoziarnisty na słod…

Dorota Dorota
SuperStyler

Muszle faszerowane kurkami i d…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Ditalini alla crema verde

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek