Lazania z mięsem i szpinakiem

Do tej pory najczęściej robiłam lazanię  z mięsem mielonym w sosie pomidorowym albo ze szpinakiem i ricottą w sosie beszamelowym. Ale ostatnio pomyślałam, żeby połączyć obydwie te wersje. Pierwszą warstwę zrobiłam mięsną bo mięso jest cięższe i bałam się, że szpinak go nie uniesie. Całość zalałam sosem besamelowym. Lazania w tej wersji wyszła mi znakomita i smakowała nawet mojej mamie, która jest bardzo wybredna i nie lubi mięsa mielonego w sosie bolońskim.

Zdjęcie - Lazania z mięsem i  szpinakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 12 płatów makaronu do lazanii
  • 500 g szpinaku
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • łyżka masła
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • żółty ser

Składniki na sos beszamelowy:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml bulionu
  • 250 ml śmietany (można zastąpić mlekiem)
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz 

Mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem czosnku. Dodać koncentrat pomidorowy i chwilę dusić. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Szpinak udusić na maśle z dodatkiem czosnku. Doprawić solą i pieprzem.

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na reszcie rozgrzanej oliwy. Oprószyć mąką, chwilę smażyć. Następnie wlać bulion i wymieszać. Chwilę gotować. Dodać śmietanę lub mleko, wymieszać. Gotować aż zgęstnieje. Trzeba uważać żeby nie zrobiły się grudki. W tym, celu należy energicznie mieszać  sos, najlepiej trzepaczką.  Doprawić do smaku solą, gałką i pieprzem.

Na kwadratowej blaszce układać płaty lazanii, posmarować sosem beszamelowym, wyłożyć mięso i przykryć kolejną warstwą makaronu. Posmarować sosem, wyłożyć szpinak i ponownie przykryć makaronem. Wylać resztę sosu tak aby makaron był dokladnie nim przykryty. Sosu powinno być trochę więcej gdyż wsiąknie w makaron. 5 minut przed wyjęciem laznii z pieca posypać wierzch startym serem. Trzymać w piekarniku aż się dokładnie rozpuści.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

1

Sałatka sułtańska z miażdżonym…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Brukselka w glazurze miodowo-m…

Dzi Dzi
karmelowy

1

Lekki morszczuk pod warzywami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Śledzie w sherry

upl upl
Niebo w gębie

1

Zupa z pokrzyw

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

1

Wieprzowina smażona z brokułam…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Przepisy z tych kategorii

Cykoria z jajkiem

Na krachym spodzie Na krachym spodzie
Na krachym spodzie

16

Sałatka świąteczna jajeczno-pi…

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Sałatka z trzech kolorów papry…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

3

Chrzan z imbirem

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Szparagi w sosie vinaigrette

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Zupa à la sałatka cesar z gril…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją