Lazania z mięsem i szpinakiem

Do tej pory najczęściej robiłam lazanię  z mięsem mielonym w sosie pomidorowym albo ze szpinakiem i ricottą w sosie beszamelowym. Ale ostatnio pomyślałam, żeby połączyć obydwie te wersje. Pierwszą warstwę zrobiłam mięsną bo mięso jest cięższe i bałam się, że szpinak go nie uniesie. Całość zalałam sosem besamelowym. Lazania w tej wersji wyszła mi znakomita i smakowała nawet mojej mamie, która jest bardzo wybredna i nie lubi mięsa mielonego w sosie bolońskim.

Zdjęcie - Lazania z mięsem i  szpinakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 12 płatów makaronu do lazanii
  • 500 g szpinaku
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • łyżka masła
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • żółty ser

Składniki na sos beszamelowy:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml bulionu
  • 250 ml śmietany (można zastąpić mlekiem)
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz 

Mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem czosnku. Dodać koncentrat pomidorowy i chwilę dusić. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Szpinak udusić na maśle z dodatkiem czosnku. Doprawić solą i pieprzem.

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na reszcie rozgrzanej oliwy. Oprószyć mąką, chwilę smażyć. Następnie wlać bulion i wymieszać. Chwilę gotować. Dodać śmietanę lub mleko, wymieszać. Gotować aż zgęstnieje. Trzeba uważać żeby nie zrobiły się grudki. W tym, celu należy energicznie mieszać  sos, najlepiej trzepaczką.  Doprawić do smaku solą, gałką i pieprzem.

Na kwadratowej blaszce układać płaty lazanii, posmarować sosem beszamelowym, wyłożyć mięso i przykryć kolejną warstwą makaronu. Posmarować sosem, wyłożyć szpinak i ponownie przykryć makaronem. Wylać resztę sosu tak aby makaron był dokladnie nim przykryty. Sosu powinno być trochę więcej gdyż wsiąknie w makaron. 5 minut przed wyjęciem laznii z pieca posypać wierzch startym serem. Trzymać w piekarniku aż się dokładnie rozpuści.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Polenta

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Schab z kiszona kapustą, fasze…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Penne z kurkami w śmietanie

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Śmietankowa cukinia

Dzi Dzi
karmelowy

1

Papryka faszerowana mięsem i s…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Spaghetti z krewetkami

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Przepisy z tych kategorii

1

Supersmoothie

Anna Anna
Słodko - gorzki świat

Wegetariańska tortilla z pszen…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

6

Łosoś ze szpinakiem w cieście…

food² food²
Food Square

Tarta szpinakowo-truskawkowa

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

2

Tarta ze szpinakiem, suszonymi…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Caprese z truskawkami i pesto…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis