Lazania z grillowanej cukinii

Lazania z grillowanej cukinii
Zdjęcie - Lazania z grillowanej cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 60
  • Czas przygotowania: 15minuty
  • Czas gotowania: 30+15minuty

Alternatywą dla makaronowej lazanii w sezonie letnim może być cukiniowa. Można przygotować ją z mięsem mielonym i sosem pomidorowym ja jednak wybrałam wersję szpinakową w sosie beszamelowym. Dla podkręcenia smaku cukinię zgrillowałam wcześniej na patelni.

Składniki Instrukcje

Cukinię pokroić w paski o grubości 2 cm, nie mogą być zbyt cienkie.  Skropić oliwą i zgrillować na patelni. Posolić i odstawić.

Na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę przesmażyć. Dodać szpinak i smażyć kilka minut, aż woda całkowicie odparuje. Dodać ricottę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Odstawić.

Cebule posiekać. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę, chwilę przesmażyć, aby cebula zmiękła. Wsypać mąkę i przesmażyć. Wlać mleko i energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać połowę startego sera, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

W kwadratowym lub prostokątnym naczyniu  żarodopornym układać warstwami grillowaną cukinię, wartstwę masy serowo- szpinakowej  oraz sosu beszamelowego. Wierzch posypać resztą sera. Wstawić lazanię do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30 min.

Smacznego:)

Zdjęcie - Lazania z grillowanej cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów