Lazania z grillowanej cukinii
- Wynik: 60
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 30+15minuty
Alternatywą dla makaronowej lazanii w sezonie letnim może być cukiniowa. Można przygotować ją z mięsem mielonym i sosem pomidorowym ja jednak wybrałam wersję szpinakową w sosie beszamelowym. Dla podkręcenia smaku cukinię zgrillowałam wcześniej na patelni.
Składniki- cukinia - 3 szt.
- szpinak - 300 g
- czosnek - 3 ząbki
- mąka pszenna - 2 łyżki
- mleko - 500 ml
- cebula - 1 szt.
- ser żółty starty - 200 g
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- masło - 3 łyżki
- ser ricotta - 250 g
Cukinię pokroić w paski o grubości 2 cm, nie mogą być zbyt cienkie. Skropić oliwą i zgrillować na patelni. Posolić i odstawić.
Na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę przesmażyć. Dodać szpinak i smażyć kilka minut, aż woda całkowicie odparuje. Dodać ricottę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Odstawić.
Cebule posiekać. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę, chwilę przesmażyć, aby cebula zmiękła. Wsypać mąkę i przesmażyć. Wlać mleko i energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać połowę startego sera, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W kwadratowym lub prostokątnym naczyniu żarodopornym układać warstwami grillowaną cukinię, wartstwę masy serowo- szpinakowej oraz sosu beszamelowego. Wierzch posypać resztą sera. Wstawić lazanię do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30 min.
Smacznego:)