Łatwe bułeczki śniadaniowe

Zaciekawił mnie przepis na łatwe bułeczki na drożdżach, który pojawił się niedawno na grupie kulinarnej. Wszystkie składniki łączymy wieczorem, ciasto wyrasta całą noc w lodówce. Rano zajadamy świeże, chrupiące bułeczki. Smakują z powidłami, miodem, masłem orzechowym.
Ciekawa propozycja śniadaniowa, polecam ?

Łatwe bułeczki śniadaniowe
Składniki na łatwe bułeczki śniadaniowe / 10 -11 sztuk
– 300 g mąki pszennej
– 300 g mąki pszennej chlebowej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 6 g drożdży instant
– 220 g. wody
– 160 g. mleka
– 1 i 1/2 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka miodu
– 2 łyżki oleju
Wieczorem, wszystkie składniki daj do miseczki, chwilę wyrabiaj do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Ciasto przełóż do naoliwionej miski, przykryj folią spożywczą i daj do lodówki na około 8 godzin.
Rano uformuj z ciasta okrągłe bułeczki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie posyp mąką. Następnie przykryj ściereczką i zostaw w temperaturze pokojowej na 30 – 40 minut.
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Bułeczki można naciąć, przed włożeniem do piekarnika. Piekarnik dokładnie spryskaj wodą, piecz około 20 minut do zrumienienia.
Smacznego ?