Lasagne z porem i dynią
„Powoli trzeba opróżnić zamrażarkę i przygotować ją na nowy sezon owocowo – warzywny. W mojej jest jeszcze sporo zapasów miedzy innymi mrożona dynia. Postanowiłam spożytkować jej część do lasagne. Dla towarzystwa dorzuciłam mieloną wieprzowinę, pory i pomidory. Całość doprawiłam czubrycą zieloną, którą co prawda najczęściej stosuje się do fasoli czy grochu, ale tutaj też sprawdziła się świetnie. Danie wyszło zaskakująco dobre, a domownicy uznali, że jest zdecydowanie lepsze od klasycznej lasagne bolognese.”
Lasagne z porem i dynią
Składniki:
forma żaroodporna o wym. 36x24cm
Sos mięsno-warzywny:
400g mielonej wieprzowiny
350g dyni pokrojonej w zapałkę (u mnie mrożona)
2 duże pory pokrojone w talarki
2 posiekane ząbki czosnku
1 słoik 385ml pomidorów pokrojonych w kawałki
350ml gęstego sosu pomidorowego
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżeczka czubrycy zielonej
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Sos beszamelowy:
100g masła
100g mąki
500ml rosołu
500ml mleka
3-4 łyżki startego parmezanu lub innego sera
gałka muszkatołowa, pieprz
ok. 20 gotowych płatów lasagne
starty parmezan lub inny ser do posypania na wierzchu
Rozgrzać na patelni oliwę i przesmażyć warzywa z czosnkiem. Dodać mięso i dalej smażyć na małym ogniu cały czas mieszając. Dodać sól, pieprz i czubrycę. Wlać wino. Odczekać chwilę aż odparuje i dodać pomidory oraz sos pomidorowy. Zmniejszyć ogień i gotować na bardzo małym ogniu przez godzinę, dolewając od czasu do czasu odrobinę wody , jeśli sos będzie zbyt gęsty.
W tym czasie przygotować sos beszamelowy: roztopić w rondelku masło, dodać mąkę, mieszać do połączenia składników i powoli wlewać, cały czas mieszając trzepaczką rózgową, mleko i rosół. Ciągle mieszając gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Dodać starty ser. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.
Rozgrzać piekarnik do 190°C. Na dno żaroodpornego naczynia wlać 1 łyżkę wazową sosu beszamelowego. Układać płaty makaronu. Polewać najpierw sosem beszamelowym, potem sosem mięsno-warzywnym. Układać na przemian kolejne warstwy do wyczerpania składników (wyszły mi 3). Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron polany sosem beszamelowym. Wierzch posypać obficie startym serem. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej i wstawić do piekarnika. Po 20 min. zdjąć folię i piec kolejne 20 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić na około 15 minut i dopiero wówczas podawać.