Lasagne z mięsem mielonym

                           Uwielbiam kuchnię włoską za wszystko: bogactwo ziół, świeżych, pachnących warzyw, za pizzę, chleb bez soli, kawę, wina, lody, desery i wiadomo - makarony! Lasagne to potrawa, którą bardzo lubimy, choć nie jadamy zbyt często. Farsz do tej zapiekanki może być różny. Nasza ulubiona to właśnie taka - z pomidorami i mięsem mielonym. Sos mięsno - pomidorowy doskonale komponuje się w niej z beszamelem i tworzą naprawdę pyszną całość. Przepis na lasagne znalazłam na blogu Usagi

Zdjęcie - Lasagne z mięsem mielonym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki (4 porcje):

*12 płatów makaronu lasagne

*500 g mięsa mielonego (u mnie indycze)

*400 g krojonych pomidorów bez skórki (dałam pomidory z puszki)

*1 duża cebula

*3 ząbki czosnku

*2 łyżki koncentratu pomidorowego

*2 łyżeczki bazylii

*2 łyżeczki oregano

*pół łyżeczki mielonego chili

*łyżeczka octu balsamicznego

*1 łyżeczka cukru

*sól, pieprz

*200 g startego żółtego sera


Sos beszamelowy:

*3 łyżki masła

*2 łyżki mąki pszennej

*szklanka mleka

*sól i pieprz


Wykonanie:

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni, aż się zeszkli. Dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć, aż cebulka się przyrumieni. Dodać mięso mielone i dalej smażyć aż całkowicie zmieni kolor.

Dodać pomidory, bazylię i oregano i dusić, aż pomidory się rozgotują. Wtedy dodać koncentrat pomidorowy, ocet balsamiczny, chili i łyżeczkę cukru dla wyciągnięcia smaku. Chwilę smażyć, odparowując jednocześnie sos.

Gdy sos stanie się gęsty, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić z ognia.

Przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, wmieszać mąkę i lekko podsmażyć, aż mąka się przyrumieni. Wciąż mieszając cienką strużką dodać mleko, doprawić solą i pieprzem i zagotować. Sos powinien być gęsty i bez grudek.

Prostokątne naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. W garnku zagotować lekko osoloną wodę i zmiękczyć w niej płaty lasagne według wskazówek na opakowaniu (ok 3 minut).

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Miękkie płaty makaronu ułożyć na dnie, tak żeby lekko na siebie nachodziły.

Na płaty wyłożyć jedną trzecią nadzienia i polać sosem beszamelowym. Ponownie ułożyć makaron i jedną trzecią nadzienia, polać sosem beszamelowym i powtórzyć czynność jeszcze raz. Na końcu warstwę beszamelu posypać żółtym serem.

Piec około 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 C.

Smacznego :)

Zdjęcie - Lasagne z mięsem mielonym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Przepisy z tych kategorii

5

Pasta al ragu

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Spaghetti z grzybami i pieczon…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tarta a'la kurczak z rożna

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Makaron z wieprzowiną, groszki…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

2

Makaron z pulpecikami w sosie…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Makaron / Spaghetti z groszkie…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Przepisy z tych kategorii

1

Calzone z ricottą i szpinakiem

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

4

Calzone z szynką i papryką

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Sfincione - sycylijska pizza z…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Panini - włoskie bułeczki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Spaghetti puttanesca

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Włoski chleb z Como (Pane di C…

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...