Łąckie haluszki z bryndzą

Łąckie haluszki z bryndzą


Dzisiaj zgodnie z nazwą mojego bloga - potrawa regionalna z Łącka. Musicie koniecznie spróbować, łąckich bryndzowych, kładzionych kluseczek.
Zwane są haluszkami czyli kładzionymi kluseczkami z tartych ziemniaków.


Składniki:

  • 800 g obranych ziemniaków
  • 200 g mąki krupczatki
  • 50 g mąki pszennej
  • 200 g bryndzy
  • kawałek wędzonego boczku lub kiełbasy
  • 1 większa cebula
  • sól
  • smalec,ewentualnie olej

Ziemniaki obrałam,umyłam i starłam na tarce. Wsypałam do nich wymieszane obie mąki,dodałam sól i dokładnie wymieszałam.

Ciasto powinno być na tyle gęste,żeby nie rozpłynęło się we wrzącej wodzie. Metalową łyżką zanurzaną we wrzątku, wrzucałam ciasto do osolonej wody.

Gotowałam kluski aż wypłynęły na wierzch, a nawet jeszcze trochę dłużej.


Ugotowane wyjmowałam łyżką cedzakową.


Na patelni, na smalcu podsmażyłam pokrojoną cebulkę z pokrojoną kiełbaską.

Haluszki włożyłam na patelnię i wszystko dokładnie wymieszałam. Pod koniec dodałam kawałki bryndzy,która cudownie się rozpuściła i oblepiła kluski.

Podawałam z kiszonym ogórkiem i ... kieliszkiem śliwowicy łąckiej oczywiście ;-) Smacznego!

Kategorie przepisów