Kutia na wigilijnym stole
            

Przepis na Kutię - Tradycyjną Potrawę Wigilijną z Maku
Składniki na kutię na wigilijny stół:
- 1 szklanka maku
 - 1 szklanka pszenicy
 - 1/2 szklanki rodzynek
 - 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
 - Miodu do smaku
 - 1 szklanka wrzątku
 
Jak przygotować kutię na wigilijny stół?
- 
Mak: Zalej mak wrzątkiem, pozostaw na kilka godzin, a następnie odcedź.
 - 
Pszenica: Pszenicę gotuj w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Odcedź.
 - 
Rodzynki: Rodzynki zalej wrzątkiem na kilka minut, odcedź.
 - 
Mieszanie składników: Po ostygnięciu wszystkich składników, wymieszaj mak, pszenicę, rodzynki i orzechy włoskie.
 - 
Dodatek miodu: Dodaj miód według własnego smaku. Delikatnie wymieszaj.
 - 
Podanie: Kutię podawaj na półmisku, udekorowaną orzechami i rodzynkami.
 
Ciekawostka: Kutia symbolizuje obfitość i zdrowie w tradycji wigilijnej. Wierzono, że spożywanie kutii na święta przyniesie do domu dostatek i szczęście.
Hit - "Sekretny Przepis na Śledziki Babci: Smak Dzieciństwa w Każdym Kęsie!"- sprawdź przepis
Udostępnij
Etykiety kutia mak orzechy włoskie potrawa wigilijna potrawy świąteczne przepis wigilijny pszenica rodzynki tradycyjna kutia