Kutia na wigilijnym stole

Kutia na wigilijnym stole

 

Zdjęcie - "Kutia na Wigilijnym Stole: Tradycyjny Przepis z Maku i Pszenicy" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepis na Kutię - Tradycyjną Potrawę Wigilijną z Maku

Składniki na kutię na wigilijny stół:

  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka pszenicy
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • Miodu do smaku
  • 1 szklanka wrzątku

 

Jak przygotować kutię na wigilijny stół?

  1. Mak: Zalej mak wrzątkiem, pozostaw na kilka godzin, a następnie odcedź.

  2. Pszenica: Pszenicę gotuj w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Odcedź.

  3. Rodzynki: Rodzynki zalej wrzątkiem na kilka minut, odcedź.

  4. Mieszanie składników: Po ostygnięciu wszystkich składników, wymieszaj mak, pszenicę, rodzynki i orzechy włoskie.

  5. Dodatek miodu: Dodaj miód według własnego smaku. Delikatnie wymieszaj.

  6. Podanie: Kutię podawaj na półmisku, udekorowaną orzechami i rodzynkami.

Ciekawostka: Kutia symbolizuje obfitość i zdrowie w tradycji wigilijnej. Wierzono, że spożywanie kutii na święta przyniesie do domu dostatek i szczęście.

Hit - "Sekretny Przepis na Śledziki Babci: Smak Dzieciństwa w Każdym Kęsie!"- sprawdź przepis

 

Udostępnij

Etykiety kutia mak orzechy włoskie potrawa wigilijna potrawy świąteczne przepis wigilijny pszenica rodzynki tradycyjna kutia

Kategorie przepisów