Kurka, jakie to dobre

Danie to robiłam tego lata już wielokrotnie, bo bardzo wszystkim smakuje i co parę dni sypią się prośby, bym znowu zrobiła te pyszne kurki. Częstowałam już kurkami wiele osób i zawsze ta prosta potrawa budziła radość. Przepis znalazłam u Alicji. Lubię grzyby w śmietanie, lubię robić coś w kuchni co nie zajmie mi wiele czasu, a budzi tyle entuzjazmu u łakomczuchów. ;-)
Kurki w śmietanie
ok. 1/2 kg kurek
ok. 500 ml 30% śmietany
2 cebule
kostka Knorra
sól, pieprz
Grzyby myję i osuszam na ręczniku. Na jednej patelni podgrzewam śmietanę, aż zgęstnieje. Czasami ją mieszam. Na drugiej patelni, na oliwie przesmażam posiekane cebule, a następnie wsypuję kurki i trzymam je na dużym ogniu. Za chwilę dodaję kostkę. Wszystko mieszam. Smażę dotąd, aż płyn powstały po wrzuceniu grzybów, wyparuje. Na koniec kurki łączę ze śmietaną. Podaję je gorące w towarzystwie pysznego pieczywa.
* źródło - blog Alicji