Kurczę w słodko-pikantnej glazurze na chińska nutę

Kurczę w słodko-pikantnej glazurze na chińska nutę

Zawsze podobały mi się charakterystycznie lśniące potrawy rodem z chińskiej kuchni. Jest coś pięknego w czerwono-złotej skórce kaczki po pekińsku, nie sądzicie?

Metodą chałupniczą, a do tego znacznie szybszą od tradycyjnego marynowania, przygotowałam udka kurczęcia w słodko-pikantnej, obklejającej palce otoczce dodatkiem.

Mięso duszone w ten sposób jest naprawdę miękkie i soczyste. Następnym spróbuję przygotować w ten sposób żeberka. Już nie mogę się doczekać!

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Kurczę w słodko-pikantnej glazurze na chińska nutę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kurczę w słodko-pikantnej glazurze na chińska nutę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kurczę w słodko-pikantnej glazurze na chińska nutę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kurczę w słodko-pikantnej glazurze na chińska nutę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurczę w słodko-pikantnej glazurze na chińska nutę

Agata, 19 lipca 2011

Zdjęcie - Kurczę w słodko-pikantnej glazurze na chińska nutę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Kawałki mięsa natnij, aby marynata głęboko w nie wniknęła. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim na złoto kurczaka. Odłóż na talerz. Na patelnię włóż wszystkie składniki sosu, dodaj z powrotem mięso. Duś na średnim ogniu, obracając porcję przez około 2 godziny, do momentu gdy sos się zredukuje i stanie klejący (pamiętaj, że gdy ostygnie stanie się jeszcze bardziej gęsty!) Pod koniec trzeba uważać, aby sos się nie przypalił.

Kategorie przepisów