Kurczę pieczone!

Kurczę pieczone!

Nie ma to jak zjeść na obiad dobrze upieczonego kurczaka. Powinien być soczysty, przyprawiony i mieć miło chrupiącą skórkę. Te pałki są właśnie takie – po prostu pyszne.

Włóż je do marynaty minimum godzinę przez pieczeniem, mogą w niej zostać nawet cały dzień.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Kurczę pieczone! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kurczę pieczone! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurczę pieczone!

Agata, 10 marca 2011

Zdjęcie - Kurczę pieczone! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Wymieszaj wszystkie płynne składniki marynaty. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w piórka. Rozbij ziarenka ziela angielskiego, dodaj listki laurowe. Całość wymieszaj. Kurczaka umyj, osusz, posól i popieprz. Dokładnie pokryj marynatą, odstaw na minimum godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie zdejmij nadmiar zalewy z mięsa, ułóż w lekko natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Piecz w temp. 170 oC do momentu zarumienienia skórki (przez pierwsze 30 minut kurczak może być przykryty folią aluminiową).

Kategorie przepisów