Kurczakowe kulki


Kurczakowe kulki
Bardzo fajny sposób na fileta z kurczaka. Smakuje dzieciom. A łatwo też można spakować do lunch boxa i zabrać w drogę.
Składniki możemy miksować ze sobą, w zależności co mamy w lodówce.
Składniki:
500g fileta z kurczaka (drobno pokrojonego)
1 mała czerwona cebula (poszatkowana w kostkę)
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
garść natki pietruszki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka świeżo tartego imbiru
szczypta chilli
szczypta pieprzu cayenne
sól
2 łyżki bułki tartej/ mielonego siemienia lnianego
2 jajka
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (oprócz mąki i oleju) mieszamy w większej misce i lepimy kule, które obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony (około 3-4 minut z każdej strony).