Kurczak ze szparagami wg. Pascala

Kurczak ze szparagami wg. Pascala

Szukałam przepisu na szybki obiad ze szparagami. Wybrałam przepis na makaron penne, z kurczakiem i szparagami wg. Pascala. Spróbujcie kurczaka w towarzystwie penne i szparagów, właśnie teraz, kiedy mamy sezon szparagowy w pełni. Pyszny i prosty obiad w 30 minut. Bardzo polecam

Zdjęcie - Kurczak ze szparagami wg. Paskala - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 1 pęczek obranych zielonych szparagów
  • 2 piersi kurczaka, pokrojone na mniejsze części
  • 500 g makaronu penne
  • 300 ml. słodkiej śmietany
  • 10 pomidorków koktajlowych lub malinowych pokrojonych na ćwiartki
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • masło klarowane i olej rzepakowy do smażenia
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  1. Kawałki kurczaka posypuję solą i pieprzem. Odstawiam.
  2. Ze szparagów odłamuję twarde końcówki i gotuję al dente ( u mnie 3 minuty ), w lekko osolonej wodzie. Następnie daję do lodowatej wody.
  3. Makaron gotuję wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzam i przelewam zimną wodą.
  4. Kurczaka smażę na rumiano, na maśle klarowanym z dodatkiem oleju. Gotowego kurczaka przekładam na talerz. Na tej samej patelni podgrzewam śmietanę z gałką muszkatołową i pietruszką.
  5. Do gorącej śmietany dodaję kurczaka i szparagi pokrojone na mniejsze kawałki. Całość chwilę gotuję, dodaję makaron. Całość delikatnie mieszam, dodaję pomidory i od razu podaję. Smacznego

Zdjęcie - Kurczak ze szparagami wg. Paskala - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kurczak ze szparagami wg. Paskala - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów