Kurczak zapiekany z warzywami pod pierzynką z brokuła

Kurczak zapiekany z warzywami pod pierzynką z brokuła

Zdjęcie - Kurczak zapiekany z warzywami pod pierzynką z brokuła - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepyszne, szybkie i zdrowe danie! Oleje Kujawski z ziołami są wygodną alternatywą przyprawiania dań – aromatyczny olej potrafi podkręcić smak klasycznego dania.

Składniki na kurczaka zapiekanego z warzywami pod pierzynką z brokuła:

  • 250-300 g fileta z kurczaka
  • 300 g pomidorów
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 małego brokuła
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżkę oleju Kujawskiego z ostrą papryką, bazylią i pomidorami
  • Sól
  • pieprz
  • papryka mielona czerwona
  • suszony lub świeży rozmaryn

Zdjęcie - Kurczak zapiekany z warzywami pod pierzynką z brokuła - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak przygotować kurczaka zapiekanego z warzywami pod pierzynką z brokuła?

Mięso z kurczaka kroimy w małe części, dodajemy przyprawy, olej ziołowy Kujawski z ostrą papryką, bazylią i pomidorami.

Brokuła gotujemy, a po ugotowaniu – rozgniatamy z serem feta, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę – opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem.

Na odrobinie oleju podsmażamy szpinak i pomidorki, pod koniec dodajemy posiekany czosnek, sól i pieprz.

Do naczynia żaroodpornego wykładamy szpinak z pomidorkami, na to mięso z kurczaka, a na wierzch dajemy pierzynkę z rozgniecionego brokuła.

Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni C na ok. 30-40 min. Po tym czasie kurczak zapiekany pod pierzynką z brokuła jest upieczony. Jestem pewna, że Wam zasmakuje 🙂

 

Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 1godz.
Stopień trudności: średni

Kategorie przepisów