Kurczak z warzywami– po hiszpńsku

Kurczak z warzywami– po hiszpńsku

Dziś mam dla Was przepis, który zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem przywodzi na myśl fantastyczne wakacje i gorące słońce Hiszpanii.

Soczysta pierś z kurczaka w  połączeniu z warzywami i makaronem jest daniem lekkim, ale niezwykle sycącym.

Są moje ukochane czarne oliwki .. jest marchew, kukurydza i soczyste koktajlowe pomidorki – ajj!

Idealna na obiad dla całej rodziny!

Spróbujcie!

Zdjęcie - KURCZAK Z WARZYWAMI – PO HISZPAŃSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - KURCZAK Z WARZYWAMI – PO HISZPAŃSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* pierś z kurczaka – 2 szt

* marchew – 2 szt

* czarne oliwki – ok.50 g

* pomidory ( koktajlowe lub zwykłe ) – 150 g

* kukurydza – 50 g

* cebula – 1 szt

* czosnek – 2 ząbki

* bulion warzywny – 150 m

* oliwa z oliwek – 4 łyżki

* makaron

* sól, pieprz – do smaku

Zdjęcie - KURCZAK Z WARZYWAMI – PO HISZPAŃSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oczyszczone, lekko ubite i osolone z dwóch stron piersi z kurczaka smażymy kilka minut na oliwie, zdejmujemy.

Na tę samą patelnię dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek,przesmażamy, a następnie dodajemy pokrojoną w plastry marchew i smażymy razem jeszcze kilka minut.

Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy usmażonymi warzywami, dodajemy oliwki, kukurydzę oraz przekrojone pomidory.

Podlewamy bulionem, oprószamy pieprzem i wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.20 minut.

Podajemy gorące z ugotowanym makaronem.

Smacznego!

Zdjęcie - KURCZAK Z WARZYWAMI – PO HISZPAŃSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

DRUKUJ:

Kategorie przepisów