Kurczak z sosem kokosowo-brokułowym

Kurczak z sosem kokosowo-brokułowym
Kurczak z sosem kokosowo-brokułowym nie brzmi jak typowe danie bułgarskie, prawda? A jednak to tam jadłam go pierwszy raz. Po powrocie do domu spróbowałam zrobić go sama. Udało się i od tego czasu kilka razy zagościł na moim stole.
Brakuje mi tylko atmosfery wakacji :)
Oczywiście w Bułgarii jadłam też kebabcze, tarator, czuszki bjurek, banicę i inne bułgarskie specjały. Z wielką sympatią wspominam wizytę w ładnej, drewnianej tawernie, gdzie jedliśmy te wszystkie pyszności, przy akompaniamencie... najprawdziwszego disco polo. Okazało się, że właścicielem tej knajpy był Polak, który próbował zachęcić rodaków-turystów do wizyty poprzez obsługę mówiącą po polsku i piosenki w stylu „Straciłaś cnotę” ;) Na szczęście w karcie menu nie było rosołu i schabowego, a najprawdziwsze, pyszne dania kuchni bułgarskiej.

Zdjęcie - Kurczak z sosem kokosowo-brokułowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KURCZAK Z SOSEM KOKOSOWO-BROKUŁOWYM
4 filety z piersi kurczaka,
250 ml mleka kokosowego,
200 ml śmietanki 30%,
200g mrożonych brokułów,
łyżeczka mąki,
1-2 łyżki oliwy,
sól, sól ziołowa, pieprz i cukier

Brokuły ugotować al dente w wodzie z odrobiną soli i cukru. Odcedzić, a gdy trochę przestygną, podzielić na mniejsze cząstki.
Filety umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem. Natrzeć solą ziołową, pieprzem i oliwą. Usmażyć na patelni (najlepiej grillowej).
W tym czasie do rondelka wlać mleko kokosowe i prawie całą śmietankę. Podgrzać. Mąkę rozrobić w pozostałej śmietance i dodać do sosu, wymieszać, aby się zagęścił. Doprawić do smaku pieprzem oraz odrobiną soli i cukru. Sól i cukier mają tylko wzmocnić smak kokosu, ale sam sos nie może być ani słodki, ani zbyt słony – powinien być łagodny w smaku. Dodać brokuły i przez chwilkę gotować.
Usmażone filety polać gorącym sosem. Podawać z ryżem albo frytkami. :)

Kategorie przepisów