KURCZAK Z KOLENDRĄ I MIGDAŁAMI

To przepis z kuchni indyjskiej na kurczaka smażonego w aromatycznych przyprawach. Został on troszkę przerobiony przeze mnie z oryginału pochodzącego z książki "Szczypta smaku... Indie". W oryginale był sam kurczak, ja dodałam od siebie sporą porcję warzyw. Warto zrobić to danie w większej porcji, bo rewelacyjnie smakuje takie odgrzewane i za jednych zamachem mamy obiad na dwa dni.
Podstawowe przyprawy (tak jak w przypadku kurczaka chilli), to: świeża papryczka chilli, liść laurowy, czosnek i świeży imbir. Dodatkowo smak wzmacniają kmin rzymski (uwielbiam jego zapach) oraz kolendra. Takiego kurczaka najlepiej podać z chlebkami naan, tym razem zrobiliśmy je z mąki orkiszowej z pełnego przemiału (oryginalny przepis, tylko zamiast zwykłej mąki, mąka orkiszowa pp). Moja córka Marysia jest już mistrzynią w zagniataniu ciasta do produkcji naan.
Kurczak po indyjsku z migdałami i kolendrą - Laura
Mięso, sos z chrupiącymi migdałami i chlebek naan maczany w tym sosie. Proszę to sobie wyobrazić..., albo po prostu zrobić i posmakować...
SKŁADNIKI:
Migdały zmielić w blenderze (nie należy miksować na papkę) lub posiekać nożem. Cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chilli obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę (taka zmielona w blenderze nabiera goryczki), a resztę posiekać w blenderze lub nożem. Warzywa powinny być rozdrobnione, ale nie zmiksowane.
W dużym garnku z grubym dnem lub dużej patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić rozdrobnione warzywa (czosnek, cebulę, chilli i imbir) oraz liście laurowe. Podsmażyć ciągle mieszając aby całość równomiernie się zazłociła. Następnie ułożyć kawałki kurczaka i obsmażyć je z obu stron.
Do kurczaka dodać pozostałe przyprawy poza świeżą kolendrą i smażyć wszystko na mocnym ogniu przez 3 minuty dokładnie mieszając, aby się nie przypaliło. Dolać szklankę wody, wymieszać i na wolnym ogniu dusić 10 minut, mieszając co jakiś czas.
Do kurczaka dodać mrożonkę warzywną i zamieszać, ewentualnie doprawić solą. Dusić do miękkości mięsa i warzyw.
Chlebek naan z mąki orkiszowej pp - Laura
Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z migdałami oraz kolendrę, dokładnie zamieszać i zagotować. Przed podaniem posypać odłożoną kolendrą.
Podstawowe przyprawy (tak jak w przypadku kurczaka chilli), to: świeża papryczka chilli, liść laurowy, czosnek i świeży imbir. Dodatkowo smak wzmacniają kmin rzymski (uwielbiam jego zapach) oraz kolendra. Takiego kurczaka najlepiej podać z chlebkami naan, tym razem zrobiliśmy je z mąki orkiszowej z pełnego przemiału (oryginalny przepis, tylko zamiast zwykłej mąki, mąka orkiszowa pp). Moja córka Marysia jest już mistrzynią w zagniataniu ciasta do produkcji naan.

SKŁADNIKI:
- 1,5 kurczaka (może być kurczak podzielony na kawałki, ja użyłam nóg podzielonych na udo i podudzie)
- 1 kg mrożonych warzyw (u mnie bukiet+fasolka szparagowa)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- papryczka chilli (w oryginale były 2 zielone, ja dałam czerwoną)
- 5 cm kawałek imbiru
- 7 łyżek oleju lub ghee (czyli sklarowanego masła)
- 4 listki laurowe
- 1 1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
- 1 łyżka kminu rzymskiego (mielonego lub utłuczonego moździerzem)
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
- 1/2 szklanki migdałów
- 4 łyżki posiekanych, świeżych liści kolendry (1 łyżkę zostawić do posypania gotowej potrawy)
- 1 szklanka śmietany
Migdały zmielić w blenderze (nie należy miksować na papkę) lub posiekać nożem. Cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chilli obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę (taka zmielona w blenderze nabiera goryczki), a resztę posiekać w blenderze lub nożem. Warzywa powinny być rozdrobnione, ale nie zmiksowane.
W dużym garnku z grubym dnem lub dużej patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić rozdrobnione warzywa (czosnek, cebulę, chilli i imbir) oraz liście laurowe. Podsmażyć ciągle mieszając aby całość równomiernie się zazłociła. Następnie ułożyć kawałki kurczaka i obsmażyć je z obu stron.
Do kurczaka dodać pozostałe przyprawy poza świeżą kolendrą i smażyć wszystko na mocnym ogniu przez 3 minuty dokładnie mieszając, aby się nie przypaliło. Dolać szklankę wody, wymieszać i na wolnym ogniu dusić 10 minut, mieszając co jakiś czas.
Do kurczaka dodać mrożonkę warzywną i zamieszać, ewentualnie doprawić solą. Dusić do miękkości mięsa i warzyw.
