Kurczak z cukinią w sosie śmietankowym

Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 małe, młode cukinie (lub jedna większa)
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 200 ml bulionu warzywnego
- 100ml śmietanki 30%
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i ziołami. Ja zawsze odstawiam na pół godzinki żeby nasiąknęła przyprawami. Smażymy przez kilka chwil do zarumienienia. Zdejmujemy kurczaka z patelni, wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli dodajemy starte na grubych oczkach marchewkę i cukinię. Smażymy chwilę, wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem aż cukinia zrobi się miękka, wtedy to na patelnię dodajemy ponownie kurczaka i wlewamy śmietanę, dusimy całość jeszcze ok 5 minut. Doprawiamy do smaku i gotowe. Ja podałam danie z makaronem, ale świetnie będzie tutaj pasował ryż lub np kasza pęczak.
