Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
 
            Długo nie lubiłam sosu słodko-kwaśnego, bo kojarzył mi się z tym słoiczkowym okropieństwem Wujka Bena :P 
 Dopiero praca w chińskiej knajpie (och, kiedy to było...) pozwoliła mi przełamać uraz i spróbować lepszego wydania tego najpopularniejszego chińskiego sosu. 
 Ten przepis jest bliski smakowo do tego, jaki robił wtedy nasz wietnamski kucharz – tyle, że on używał czerwonej papryki zamiast zielonej. 
 Cóż... wielbicieli tego typu smaków nie trzeba chyba specjalnie zachęcać :) Nam bardzo smakowało :)
 
 
  
 
 KURCZAK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 
 (2 porcje)
 2 filety z kurczaka, 
 1 czubata łyżka mąki pszennej,
 ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru, 
 ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku, 
 1 jajko, 
 ½ szklanki oleju roślinnego, 
 1 łyżeczka oleju sezamowego, 
 ½ żółtej papryki, 
 ½ zielonej papryki, 
 ½ papryczki chili (opcjonalnie), 
 1 mała marchewka, 
 ½ cebuli, 
 3 krążki ananasa z puszki, 
 ½ szklanki syropu z ananasa z puszki, 
 2 płaskie łyżki cukru, 
 2 łyżki octu ryżowego, 
 1 łyżka soku z cytryny, 
 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 
 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
 
 Zieloną i żółtą paprykę oczyścić i pokroić w małe paski. Papryczkę chili posiekać, usuwając nasiona. Marchew obrać i pokroić w słupki. Cebulę pokroić w piórka. Ananasy pokroić w kostkę. 
 Mąkę wymieszać ze sproszkowanym imbirem i czosnkiem. 
 Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Obtoczyć najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w przyprawionej mące. 
 W woku mocno rozgrzać olej roślinny z dodatkiem sezamowego, wrzucić kurczaka i smażyć kilka minut, aż panierka lekko się zarumieni. Wyjąć mięso łyżką cedzakową i przełożyć na papierowe ręczniki. 
 Z woka zlać prawie cały tłuszcz. Wrzucić cebulę, marchew, papryki i chili. Smażyć kilka minut, aż warzywa będą al dente. 
 Sok ananasowy wymieszać z cukrem, octem, sokiem z cytryny i koncentratem pomidorowym. Wlać do woka. Dodać mięso i ananasa. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać ze 100ml zimnej wody i dodać do potrawy. Gotować chwilę, mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Spróbować – jeśli jest za mało kwaśny, dodać jeszcze trochę soku z cytryny. 
 
 Podawać z ryżem.
 
 
 (inspiracja stąd) 
 
  
 
 
 
 
            