Kurczak w sosie pomarańczowym

Kurczak w sosie pomarańczowym

Uwielbiam przepisy w których jest długa lista składników. Gwarantuje to wspaniałe doznania smakowe a nie zawsze oznacza długi czas przygotowania. Kurczak w sosie pomarańczowym na pierwszy rzut oka wydał mi się pracochłonny tymczasem jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 min. Sos jest aromatyczny, dość wyrazisty, ale i delikatny,  z ryżem smakował wspaniale. Wiem, że pewnie nie wszystkim przypadnie do gustu takie połączenie ale tym, którzy nie boją się spróbować szczerze polecam.

Zdjęcie - Kurczak w sosie pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 3 białka
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka imbiru posiekanego
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekany szczypiorek
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/4 lub 1/3 szklanki wody zmieszanej z mąką ziemniaczaną

Składniki na sos:

  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 4 łyżki soku z pomarańczy

W misce wymieszać obie mąki, jajka i sól. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i dokładnie obtoczyć. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka na rumiano.

W oddzielnym rondelku rozgrzać olej, dodać czosnek, sok pomarańczowy,  imbir, olej sezamowy. Smażyć 3 minuty. Dodać wszystkie składniki sosu i zagotować. Gotować kilka minut, następnie wlać wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Gotować aż zgęstniej. Włożyć kurczaka i gotować jeszcze chwilę. Posypać szczypiorkiem i podawać z ryżem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów