Kurczak w sosie pieprzowym

Kurczak w sosie pieprzowym
  • SKŁADNIKI :
  • * podudzia z kurczaka - 3 szt
  • * cytryna - 1 szt
  • * czosnek - 3 ząbki
  • * tymianek - 3 gałązki
  • * masło - 30 g
  • * mąka pszenna - 1 łyżka
  • * olej rzepakowy - 50 ml
  • * kolorowy pieprz - do smaku
  • * sól - do smaku

 I kolejny przepis na kurczaka! Tzn. może nawet nie na całego kurczaka ( choć i takiego można przyrządzić w przedstawiony przeze mnie dziś sposób ) , ale na podudzia zwane przeze mnie ” pulki ” z kurczaka.

Kiedyś pokazywałam Wam wersję na Udka w miodzie i musztardzie ,  dziś mam dla Was wersję nieco bardziej ostrą ( choć nie jest taka ostra jakby nazwa wskazywała ;) )

Świetnie nasycą , ale i też rozgrzeją w te coraz chłodniejsze dni!

Do dzieła!

 Zdjęcie - Kurczak w sosie pieprzowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Podudzia z kurczaka myjemy , osuszamy , oprószamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem ( jego ilość zależy od tego jak ostrą chcemy mieć potrawę ).

Wyparzoną cytrynę kroimy w plastry , czosnek obieramy.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem rzepakowym.

Wkładamy nasze mięso.

Obok dodajemy cytryny , czosnek  i tymianek.

Całość skrapiamy resztą oleju.

Zdjęcie - Kurczak w sosie pieprzowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40 – 45 minut.

Sos , który wyciekł z kurczaka odlewamy do naczynia , doprawiamy go solą i pieprzem – powinien być pikantny.

Na patelni podsmażamy łyżkę masła z mąką , a gdy zasmażka zezłoci się dodajemy ją do pieprzowego sosu , ciągle przy tym mieszając.

Powstały sos wlewamy z powrotem do naszego mięsa.

Możemy dodatkowo posypać cebulką dymką.

Podajemy gorące z ulubioną surówką i np. pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!

 Zdjęcie - Kurczak w sosie pieprzowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Kurczak w sosie pieprzowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów