Kurczak w sakiewkach z ciasta phyllo

Kurczak w sakiewkach z ciasta phyllo
Zdjęcie - Kurczak w sakiewkach z ciasta phyllo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak w sakiewkach z ciasta phyllo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak w sakiewkach z ciasta phyllo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak w sakiewkach z ciasta phyllo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g filetów z kurczaka
  • 200 g żółtego sera
  • 450 g ciasta phyllo (9 arkuszy)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (2 g)
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej (1g)
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego (1g)
  • ½ łyżeczki imbiru (1g)
  • ½ łyżeczki kminu (1g)
  • sól, pieprz, pieprz cayenne – do smaku
  • ½ szklanki smakowego oleju Kujawskiego z czosnkiem (120 g)
Przygotowanie Przygotować mięso. Filety z kurczaka opłukać i pokroić w drobną kostkę. Przyprawy połączyć ze sobą, dodać olej i wymieszać. Pokrojone mięso obtoczyć w przygotowanej zalewie i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie usmażyć na patelni.


Arkusz ciasta rozłożyć na stolnicy, wysmarować olejem. Następnie na nim ułożyć kolejny arkusz, który również należy wysmarować olejem, a potem trzeci arkusz, który również należy wysmarować olejem. Tak przygotowane ciasto pokroić na 4 kwadraty. Na środek każdego kwadratu nakładać mięso i posypywać je garścią żółtego sera. Następnie zebrać końcówki ciasta do siebie, a tuż nad farszem związać nitką spożywczą tak, aby utworzyć sakiewkę. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi arkuszami ciasta, za każdym razem układając po trzy arkusze.


Przygotowane sakiewki ułożyć na blasze, posmarować olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika.


Piec w temperaturze 200°C, przez około 15-20 minut aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Trzeba uważać, gdyż górne końcówki sakiewek lubią się przypalać, dlatego dobrze jest przykryć je folią aluminiową. Po upieczeniu, a przed podaniem, usunąć zawiązane sznureczki.


Porada:

Ciasto phyllo jest bardzo cienkie i szybko wysycha, dlatego nieużywane arkusze ciasta powinny być przykryte wilgotną ściereczką przez cały czas przygotowywania potrawy.



Przepis pochodzi z atinabc.blox.pl

Kategorie przepisów