Kurczak w letnim wydaniu

Kurczak w letnim wydaniu
#fullpost{display:inline;}

Zdjęcie - Kurczak w letnim wydaniu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uf jak goraco! To stwierdzenie samo cisnie sie na usta. Ostatnie dni sa naprawde upalne, ale ja nie nazekam. Ciesze se z tego ciepla, bo pochmurne niebo i dosc niskie jak na ta pore roku temperatury naprawde mi obrzydly. Ciesze sie wiec z tego przyplywu goraca.
W ogrodzie wiele sie teraz dzieje. Maki juz prawie przekwitly.

Zdjęcie - Kurczak w letnim wydaniu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ale moje oczy ciesza inne ogrodowe okazy.

Zdjęcie - Kurczak w letnim wydaniu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kurczak w letnim wydaniu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te gorace dni sprawily, ze gotowac sie nie chce. Najlepsze teraz sa salatki, chlodniki i male przekaski. Ale ja dzis nie podam przepisu na zadne z nich. Dzis zapraszam Was na pieczonego kurczaka aromatyzowanego cytryna z szalotka i pomidorami.
Nie, nie! Nie myslcie, ze w chwili gdy zar leje sie z nieba ja wlaczam piekarnik. To danie przygotowalam zanim na dobre zroblo sie cieplo. W takie upalne dni zrobienie kurczaka w tym wydaniu to niemal szalenstwo. Jednak gdy na dworze zrobi sie chlodniej zachecam Was do zrobienia wlasnie takiego dania.

Zdjęcie - Kurczak w letnim wydaniu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurczak pieczony z pomidorami i szalotka, aromatyzowany cytryna

skladniki:
4 udka kurczaka
300g szalotki
4 zabki czosnku
1 duza cytryna
2 lyzki oliwy z oliwek
200g pomidorow (moga byc koktajlowe)
sol, czarny pieprz swiezo zmielony
6 galazek rozmarynu

wykonanie:
Kurczaka myjemy i oczyszczamy.
Szalotke i czosnek obieramy.
Cytryne myjemy i kroimy na cwiartki, ktore kroimy na pol. Wyciskamy z nich sok i mieszamy z oliwa z oliwek. Cytryne zachowujemy.
Kurczaka ukladamy w naczyniu zaroodpornym wraz z szalotka. Polewamy go mieszanka oliwy i cytryny. Dokladamy czosnek i pokrojona cytryne. Calosc doprawiamy sola i pieprzem.
Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po uplywie 30 minut do naczynia dokladamy pokrojone na cwiartki pomidory i posypujemy calosc posiekanym rozmarynem. Pieczemy jeszcze 30 minut.
Podajemy gorace np z bagietka.
Smacznego!

Kategorie przepisów