Kurczak w cytrynowo-orzechowej skorupce
Takiego kurczaka serwowalam juz kilka razy i zawsze tak samo dobrze smakowal. W koncu udalo mi sie zrobic zdjecie zanim zniknal z talerza i dlatego tez moge podzielic sie przepisem :)
Dobrze znanego wszystkim kurczaka tym razem proponuje podac z dodatkiem cytryny i orzechow. Te dwa skladniki bardzo wzbogacaja smak miesa. Cytryna dodaje mu swiezosci, jest dosc mocno wyczuwalna. Jednak jej smak rownowaza orzechy, ktore tu czuc bardzo delikatnie i ostry parmezan, ktory nadaje potrawie charakteru. Zdecydowanie nie jest to nudne danie.
Doskonale smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniakow i salaty.
skladniki:
2 piersi z kurczaka
sol i czarny pieprz
proporcje podaje tak na oko
okolo 50g startego parmezanu
okolo 70g zmielonych orzechow laskowych
sok z cytryny
50g stopionego masla
otarta skorka z 1/2 cytryny
natka pietruszki
Wykonanie:
Piersi kurczaka umyc, oczyscic i osuszyc. Doprawic sola i pieprzem.
W miseczce wymieszac parmezan, zmielone orzechy, skorke z cytryny i maslo z pietruszka.
Nastepnie nalozyc na kazdy filet rowna warstwe mieszanki. Przycisnac ja widelcem do miesa by sie dobrze trzymala i pokryla caly filet.
Tak przygotowanego kurczaka wkladamy do natluszczonego naczynia zaroodpornego i pieczemy przez okolo 20 minut w nagrzanym piekarniku do 190-200°C.
Po wyciagnieciu mieso ukladamy na talerzu, a do sosu jaki powstal w trakcie pieczenia dodajemy sok z cytryny. Dokladnie mieszamy i polewamy nim mieso.
Smacznego!