Kurczak w cieście

Rzecz fajna, bo smakuje tak, jak sobie doprawimy, a doprawić sobie możemy na modły przeróżne. Robię dwa kurczaki w cieście, drugi przepis jest bardziej "azjatycki", ciasto lekkie jak mgiełka. Chyba nawet wolę ten drugi... Ale o nim innym razem.
Trzeba mieć:
pierś kurczaka
ulubione przyprawy (tu dałam sól, pieprz, paprykę i czosnek)
olej do smażenia
na ciasto:
jajko
ok. 2/3 szklanki mąki
ok. 1/3 szklanki mleka
po 1/2 łyżeczki cukru i proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
ewentualnie: przyprawy, wiórki kokosowe etc. do smaku (nie dałam, ale daję w zależności od sposobu podania, czasem wiórki, czasem sezam)
Mięso umyć, pokroić w niedużą kostkę (ok. 2x2 cm), posypać przyprawami i odstawić na kilka godzin. Jajko zmiksować z mąką, dodając tyle mleka, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Dodać resztę składników ciasta, zmiksować i odstawić ciasto na kilka minut. W rondlu rozgrzać olej. Kawałki kurczaka maczać w cieście i rzucać na gorący olej, a następnie nieco zmniejszyć temperaturę i smażyć kąski kilka minut (uważać, by nie były surowe w środku). Powinny być mocno rumiane. Po usmażeniu osączać na papierze kuchennym.