Kurczak teriyaki + sezamowy makaron soba

W tym poście postanowiłam zamieścić aż dwa przepisy, ponieważ oba znalazły się na jednym obiadowym talerzu i oba są śmiesznie łatwe do wykonania. Ponadto oba wywodzą się z kuchni japońskiej, więc jak widzicie, wciąż jeszcze pozostaję w tamtejszych klimatach ;)
Marynowanie w sosie teriyaki jest jednym z najpopularniejszych sposobów przyrządzania typowo japońskich potraw. W ten sposób przygotowuje się nie tylko kurczaka, ale i inne mięsa, łącznie z rybami. Marynata teriyaki jest łagodna i lekko słodka, a kurczak dzięki niej wyszedł bardzo smaczny.
Za to makaron soba z sezamem – ach, to dopiero rewelka! Z ręką na sercu powiem, że smakował mi ogromnie i byłabym skłonna zjeść go samego, bez żadnego mięsa ani innych dodatków. Kiedyś przygotowywałam makaron soba z kurczakiem i warzywami i był smaczny, ale ten z sezamem smakował mi dużo bardziej :) To jeden z tych przypadków, gdy mniejsza ilość składników działa na korzyść potrawy :)
Przepis na kurczaka teriyaki podpatrzyłam u Casi, a na makaron soba u thiessy.

KURCZAK TERIYAKI
(na 4 porcje)
3 duże filety z piersi kurczaka,
kilka łyżek marynaty teriyaki,
2-3 łyżki oleju
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na długie, wąskie paski. Umieścić w misce, zalać marynatą, przykryć folią spożywczą. Umieścić w lodówce na ok. 2 godziny.
Po tym czasie na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i smażyć ze wszystkich stron ok. 5 minut.

MAKARON SOBA Z SEZAMEM
(na 4 nieduże porcje)
200g makaronu soba,
1 łyżka oleju sezamowego,
2 łyżki prażonego sezamu,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki, olejem sezamowym i sezamem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodatkowo przygotowałam też glazurowane mini marchewki z nashi, przygotowane analogicznie jak te tutaj, tyle że ananasa zastąpiłam owocem nashi, czyli tzw. „japońską gruszką”.
Marynowanie w sosie teriyaki jest jednym z najpopularniejszych sposobów przyrządzania typowo japońskich potraw. W ten sposób przygotowuje się nie tylko kurczaka, ale i inne mięsa, łącznie z rybami. Marynata teriyaki jest łagodna i lekko słodka, a kurczak dzięki niej wyszedł bardzo smaczny.
Za to makaron soba z sezamem – ach, to dopiero rewelka! Z ręką na sercu powiem, że smakował mi ogromnie i byłabym skłonna zjeść go samego, bez żadnego mięsa ani innych dodatków. Kiedyś przygotowywałam makaron soba z kurczakiem i warzywami i był smaczny, ale ten z sezamem smakował mi dużo bardziej :) To jeden z tych przypadków, gdy mniejsza ilość składników działa na korzyść potrawy :)
Przepis na kurczaka teriyaki podpatrzyłam u Casi, a na makaron soba u thiessy.

KURCZAK TERIYAKI
(na 4 porcje)
3 duże filety z piersi kurczaka,
kilka łyżek marynaty teriyaki,
2-3 łyżki oleju
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na długie, wąskie paski. Umieścić w misce, zalać marynatą, przykryć folią spożywczą. Umieścić w lodówce na ok. 2 godziny.
Po tym czasie na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i smażyć ze wszystkich stron ok. 5 minut.

MAKARON SOBA Z SEZAMEM
(na 4 nieduże porcje)
200g makaronu soba,
1 łyżka oleju sezamowego,
2 łyżki prażonego sezamu,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki, olejem sezamowym i sezamem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodatkowo przygotowałam też glazurowane mini marchewki z nashi, przygotowane analogicznie jak te tutaj, tyle że ananasa zastąpiłam owocem nashi, czyli tzw. „japońską gruszką”.


