Kurczak tandoori masala z ryżem i warzywami

Kurczak tandoori masala z ryżem i warzywami
Zdjęcie - Kurczak tandoori masala z ryżem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jedzenie indyjskie zawsze bardzo mnie ekscytuje ze względu na egzotyczny smak i użycie dużej ilości aromatycznych przypraw. Wydaje się, że nie może się znudzić, chociaż moja koleżanka (notabene, prowadząca świetnego bloga ze zdjęciami ze swoich podróży), ku mojemu zdziwieniu, podczas ostatniego pobytu w Indiach po paru tygodniach wysyłała błagalne wiadomości o przysłanie jej pierogów:) Nazwa mieszanki przypraw, tandoori masala, wzięła się od glinianego pieca tandoor, w którym na Dalekim Wschodzie przygotowywane są potrawy. Dzięki wysokiej temperaturze (mogącej przekroczyć nawet 480stopni) dania są chrupkie i soczyste. Ten kurczak, mimo użycia piekarnika, na szczęście, też zachował soczystość, a w połączeniu z ryżem i warzywami stanowi naprawdę pożywne danie.
Kurczak tandoori masala z ryżem i warzywami (3-4 porcje) - 1 duża pierś z kurczaka Marynata: - 200g jogurtu greckiego - 2 łyżki mieszanki tandoori masala (do kupienia w Kuchniach Świata) - sól - 5 ziaren kardamonu - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka pieprzu cayenne - 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki - 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego - 1/2 łyżeczki nasion kozieradki - 1/2 łyżeczki kuminu - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego - 3 duże ząbki czosnku - sok z 1 cytryny
- 125g białego ryżu długoziarnistego - 1 marchewka - 1/2 czerwonej cebuli - 3 łyżki groszku konserwowego - 1 ząbek czosnku - 2 garście nerkowców - garść świeżej kolendry - garść świeżej mięty - sól, pieprz - oliwa do smażenia - ok. 1/2 szklanki wody - liść mięty do dekoracji
Pierś z kurczaka umyj i odetnij błonę i kawałki tłuszczu. Pokrój na małe kawałki i wrzuć do miski. W moździerzu rozgnieć kardamon i wyjmij łupinki. Dodaj kozieradkę i kmin rzymski i ponownie rozgnieć. Posyp nimi mięso. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj razem z resztą składników na marynatę do mięsa. Dobrze posól i wymieszaj. Przykryj folią i odstaw do lodówki na co najmniej 1,5 godziny, a najlepiej na całą noc, wtedy mięso jeszcze lepiej przesiąknie smakiem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na suchej patelni upraż nerkowce. Mieszaj je co jakiś czas, aby się nie przypaliły, a gdy zaczną brązowieć i roztaczać intensywny zapach, zdejmij je z ognia, poszatkuj na mniejsze kawałki i odłóż na później. Gdy powoli mija czas marynowania mięsa, ugotuj ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, lecz o 2 minuty krócej, aby był al dente. Odsącz i odstaw na bok. W czasie gotowania ryżu, wyjmij mięso z marynaty, ułóż na posmarowanej oliwą blasze od piekarnika i piecz przez około 10- 12 minut. Pokrój mięso na mniejsze kawałki i odstaw na bok. Pokrój marchewkę w plasterki, a cebulę w piórka. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy i smaż marchewkę i cebulę przez około 5 minut. Zdejmij z ognia. Na patelni z marchewką i cebulą umieść ryż i dodaj pół filiżanki wody. Duś przez kilka minut, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mięso, groszek, pokrojone kolendrę i miętę (ja chwytam je w garść i odcinam po kawałku nożyczkami bezpośrednio na patelnie, gdyż szatkowanie nożem sprawia, że są oklapnięte) oraz uprażone nerkowce . Chwilę mieszaj, aby wszystko się podgrzało, posól i popieprz. Udekoruj na talerzu liściem mięty. Jeśli odgrzewasz danie, możesz za każdym razem dodać pół filiżanki wody i smażyć aż wyparuje, ryż nie będzie wtedy suchy.
Śliwka

Kategorie przepisów