Kurczak rozmarynowy z młodymi ziemniakami z cukinią z piekarnika


Kurczak upieczony w piekarniku jest idealny i nieziemsko pyszny. Cienka, chrupiąca skórka, delikatne, mięciutkie i aromatyczne mięsko posmakuje każdemu. Przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Kurczaka zamarynowałam wcześniej w oliwie z cytryną i rozmarynem, a do pieczenia na blachę dołożyłam młode ziemniaczki, czerwoną cebulę i cukinię. Cały sekret pysznego kurczaka to odpowiedni czas pieczenia, a ten zależy od wielkości kurczaka, od 45 do nawet 70 minut. Kompletny obiad za jednym zamachem - uczta gotowa!

1 kurczak (u mnie 1,3 kg)
4-5 gałązek rozmarynu
1 łyżka soku z cytryny
skórka starta z cytryny zesterem
2-3 łyżki oliwy/oleju
sól, pieprz
1 łyżeczka czerwonej papryki
8-10 młodych ziemniaków
2 średnie cukinie
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
- kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć na 4 części. Z okolic kuperka i udek usunąć nadmiary tłuszczu, z kuperka wyciąć "górkę" z odbytem
- wymieszać sok z cytryny z oliwą i pociętymi gałązkami rozmarynu i skórką otartą z cytryny. Kurczaka natrzeć solą, oprószyć pieprzem, czerwoną papryką, obtoczyć w marynacie, następnie ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki
- kurczaka ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu. Na blaszce ułożyć pokrojoną na ćwiartki, obraną czerwoną cebulę i ząbki czosnku. Piec w 200`C około 25 minut
- w międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w 2 cm plastry. Obtoczyć w 1 łyżce oleju, soli, pieprzu, czerwonej papryce i posiekanym rozmarynie
- z cukini odkroić piętki, następnie pokroić w dość grube kawałki, wymieszać z odrobiną oleju, soli i pieprzu. Dodałam posiekane oregano
- po 20-25 minutach obrócić kawałki kurczaka na drugą stronę, na blaszce obok ułożyć przygotowane ziemniaki
- kurczaka piec 45 minut, do zrumienienia. 10 minut pod koniec pieczenia dołożyć na blaszkę cukinię
