Kurczak po chińsku







Jeśli właśnie wróciliście z wycieczki pod namiotem lub z domku kempingowego i zostały wam zupki chińskie, to jest właśnie dobry moment, żeby zrobić na obiad kurczaka po chińsku. Wystarczy kupić filet z piersi kurczaka i praktycznie ma się sprawę załatwioną. Obiad z półproduktów, do których wystarczy tchnąć trochę swojskich pomysłów aby nabrały nowego wyrazu to jest właśnie to, co lubię robić kiedy nie chce mi się za dużo czasu spędzać w kuchni. Nieczęsto też zjadam zupki chińskie w domu, chyba że jestem bardzo zdesperowana. Więc jeśli wykorzystam to, co mi zostało z wycieczki ogarnia mnie miłe uczucie, że nic się nie marnuje. Taki sycący obiad około 15:00 pozwoli długo cieszyć się pełnym żołądkiem i zapobiegnie sięganiu po łakocie i inne zgubne przekąski. Na kolację później nie powinno się spożywać węglowodanów a z figurą wszystko będzie OK.

Na 2 osoby:

- filet z piersi kurczaka
- 3 zupki chińskie o dowolnym smaku
- 2 duże cebule
-1/2 cytryny i rozmaryn, i pieprz (jeśli zupki nie są pikantne)

  1. Gotuję wodę w czajniku, aby zalać pokruszony w misce makaron z zupek chińskich, natomiast przyprawy z nich zostawiam do kurczaka.

  2. Kurczaka kroję w kostkę, skrapiam sokiem z cytryny i dodaję też trochę skórki i rozmarynu, żeby smak kurczaka uczynić ciekawszym. Zostawiam to na chwilę (lub nie) i dodaję wszystkie przyprawy z zupek chińskich i mieszam, żeby wszystkie kawałki kurczaka były obtoczone. Odstawiam i kroję cebulę na paski lub jakkolwiek.

  3. Na patelni rozgrzewam olej i najpierw wrzucam cebulę i trochę ją solę (nie za dużo bo zupki są słone). Jak cebula zmięknie i zmniejszy swoją objętość, przesuwam ją na bok patelni i wrzucam kurczaka w przyprawach. Smażę tak chwilę na połówkach patelni cebulę i kurczaka, mieszając każdą ze stron (zwłaszcza cebulę, kurczaka trochę lubię przypiec z jednej strony, także nie mieszam go na początku).

  4. Jak kurczak nie będzie już surowy (to tylko kilka minut), wrzucam odcedzony makaron. Wilgoć z makaronu jest pożądana. Mieszam wszystko razem i jak się połączy - makaron zabierze koloru, oprószam pieprzem i zdejmuję z ognia.

    Gotowe.

Przepisy z tych kategorii

1

Kurczak w sosie cytrynowym

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

7

Chińska potrawka z indyka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

8

Kurczak po chińsku z chilli

gania gania
My cuisine

5

Kurczak chop suey

gania gania
My cuisine

Chiński kurczak 'pomarańczowy'…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

4

Biała ryba po seczuańsku

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

1

Wołowina z warzywami z woka

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

2

Kurczak po chińsku z chili, ba…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

7

Makaron po pekińsku

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

2

Nudle z wieprzowiną w sosie ho…

Tyna Tyna
In cooking we trust

2

Pstrąg z ananasem po chińsku

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Wytrawny omlet po chińsku z pi…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy