Kurczak po chińsku







Jeśli właśnie wróciliście z wycieczki pod namiotem lub z domku kempingowego i zostały wam zupki chińskie, to jest właśnie dobry moment, żeby zrobić na obiad kurczaka po chińsku. Wystarczy kupić filet z piersi kurczaka i praktycznie ma się sprawę załatwioną. Obiad z półproduktów, do których wystarczy tchnąć trochę swojskich pomysłów aby nabrały nowego wyrazu to jest właśnie to, co lubię robić kiedy nie chce mi się za dużo czasu spędzać w kuchni. Nieczęsto też zjadam zupki chińskie w domu, chyba że jestem bardzo zdesperowana. Więc jeśli wykorzystam to, co mi zostało z wycieczki ogarnia mnie miłe uczucie, że nic się nie marnuje. Taki sycący obiad około 15:00 pozwoli długo cieszyć się pełnym żołądkiem i zapobiegnie sięganiu po łakocie i inne zgubne przekąski. Na kolację później nie powinno się spożywać węglowodanów a z figurą wszystko będzie OK.

Na 2 osoby:

- filet z piersi kurczaka
- 3 zupki chińskie o dowolnym smaku
- 2 duże cebule
-1/2 cytryny i rozmaryn, i pieprz (jeśli zupki nie są pikantne)

  1. Gotuję wodę w czajniku, aby zalać pokruszony w misce makaron z zupek chińskich, natomiast przyprawy z nich zostawiam do kurczaka.

  2. Kurczaka kroję w kostkę, skrapiam sokiem z cytryny i dodaję też trochę skórki i rozmarynu, żeby smak kurczaka uczynić ciekawszym. Zostawiam to na chwilę (lub nie) i dodaję wszystkie przyprawy z zupek chińskich i mieszam, żeby wszystkie kawałki kurczaka były obtoczone. Odstawiam i kroję cebulę na paski lub jakkolwiek.

  3. Na patelni rozgrzewam olej i najpierw wrzucam cebulę i trochę ją solę (nie za dużo bo zupki są słone). Jak cebula zmięknie i zmniejszy swoją objętość, przesuwam ją na bok patelni i wrzucam kurczaka w przyprawach. Smażę tak chwilę na połówkach patelni cebulę i kurczaka, mieszając każdą ze stron (zwłaszcza cebulę, kurczaka trochę lubię przypiec z jednej strony, także nie mieszam go na początku).

  4. Jak kurczak nie będzie już surowy (to tylko kilka minut), wrzucam odcedzony makaron. Wilgoć z makaronu jest pożądana. Mieszam wszystko razem i jak się połączy - makaron zabierze koloru, oprószam pieprzem i zdejmuję z ognia.

    Gotowe.

Przepisy z tych kategorii

Kurczak w sosie cytrynowym
1

Kurczak w sosie cytrynowym

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Chińska potrawka z  indyka
8

Chińska potrawka z indyka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kurczak po chińsku z chilli
9

Kurczak po chińsku z chilli

gania gania
My cuisine

Kurczak chop suey
5

Kurczak chop suey

gania gania
My cuisine

Chińskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami

Chińskie pierożki z wieprzowin…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Stir fry z wołowiną i prażonymi orzechami nerkowca

Stir fry z wołowiną i prażonym…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Azjatycka zupa z wołowiną teriyaki

Azjatycka zupa z wołowiną teri…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Kurczak po syczuańsku

Kurczak po syczuańsku

Tyna Tyna
In cooking we trust

Chińskie pierożki Jiaozi gotowane na parze
4

Chińskie pierożki Jiaozi gotow…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Kurczak w sosie winno-imbirowym
1

Kurczak w sosie winno-imbirowy…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Chiński czerwony boczek
1

Chiński czerwony boczek

Jemto Jemto
JEMTO

Chow mein z wieprzowiną, warzywami i pędami bambusa
2

Chow mein z wieprzowiną, warzy…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog