Kurczak pieczony z warzywami

Kurczak pieczony z warzywami

Zdjęcie - Kurczak pieczony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomysł na aromatycznego i soczystego kurczaka. Bardzo łatwy do przygotowania, całość piecze się w jednym naczyniu przechodząc pysznymi zapachami. Pomysł z cytryną podpatrzyłam na blogu Jamie Oliver’a. Stąd też wzięła się robocza nazwa potrawy – kurczak z cytryną w tyłku ;) Ale ostatecznie padło na mniej kontrowersyjną nazwę. Polecam, bo to wyjątkowo pyszne danie.

Składniki
  • Kurczak (ok. 1,5 kg )
  • Sól morska – 3 łyżki
  • Pieprz czarny ( świeżo zmielony ) – 1 łyżeczka
  • Papryka mielona ( słodka ) – 1 łyżka
  • Curry – 1 łyżka
  • Czosnek – 1 główka
  • Masło ( miękkie ) – 100g
  • Cebula czerwona – 1 sztuka
  • Świeży rozmaryn – 2 gałązki
  • Świeży tymianek – garść
  • Cytryna ( najlepiej niewoskowana ) – 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Ziemniaki – 6 sztuk
  • Marchew – 2 sztuki
  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • Por – 1 sztuka
  • Pieczarki – 250g
Sposób przygotowania

1. Kurczaka dokładnie myjemy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni ( góra – dół )

2. Przyprawy mieszamy w jednej miseczce i nacieramy nimi kurczaka z zewnątrz i w środku. Wkładamy kurczaka do brytfanny i zostawiamy na ok. pół godziny. Po tym czasie nacieramy dokładnie z zewnątrz i w środku masłem.

3. Myjemy i obieramy warzywa. Ziemniaki kroimy w ósemki, marchew, pieczarki i pora w plasterki. Cebulę w grubsze półplasterki.

4. Do środka kurczaka wkładamy 3 ząbki czosnku ( lekko rozgniecione nożem ), pół pokrojonej cebuli, gałązkę rozmarynu i kilka gałązek tymianku. Na końcu wkładamy do środka umytą i nakłutą w kilku miejscach wykałaczką cytrynę (tak, żeby końcówka cytryny lekko wystawała). Składamy nogi kurczaka razem i związujemy (można to zrobić nitką lub gałązką rozmarynu ). Wokół kurczaka układamy resztę cebuli, plasterki pora, tymianek, rozmaryn i pozostałe ząbki czosnku. Wkładamy brytfannę z kurczakiem do rozgrzanego piekarnika na około godzinę ( nie przykrywamy ).

5. Pieczarki podsmażamy na łyżce masła soląc i pieprząc do smaku.

6. Ziemniaki i marchewkę podgotowujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Odlewamy wodę i pozwalamy im odparować w garnku. Gdy minie godzina pobytu kurczaka w piekarniku wyciągamy go, zlewamy wytopiony tłuszcz i polewamy nim podgotowane ziemniaki i marchewkę. Posypujemy je mąką ziemniaczaną, dodajemy usmażone pieczarki, przykrywamy pokrywką i potrząsamy garnkiem.

7. Przekładamy wymieszane warzywa do brytfanny z kurczakiem, polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika na kolejne 40 minut.

8. Wyciągamy upieczonego kurczaka, wyjmujemy z niego cytrynę, kroimy na porcje i podajemy z upieczonymi warzywami.

Zdjęcie - Kurczak pieczony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów