Kurczak pieczony Tondori Masala
Kurczak pieczony.
Pieczony kurczak marynowany w jogurcie greckim z masłem, czosnkiem i przyprawą Tondori Masala, a następnie pieczony w piekarniku do złotej i chrupiącej skórki.
Składniki i przyprawy na kurczaka z piekarnika:- 1 cały kurczak, oczyszczony i wysuszony papierowym ręcznikiem
- sól, mielona słodka papryka
- 3/4 szklanki gęstego jogurtu greckiego
- 1/3 szklanki stopionego i wystudzonego masła
- 2 -3 łyżeczki przyprawy Tondori Masala
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1-2 łyżeczki brązowego cukru
- jasny sos sojowy do smaku
- plasterki cytryny
- główka czosnku przekrojona na pół
Kurczak pieczony przepis
Krok 1.
- Osuszonego kurczaka starannie natrzeć solą oraz mieloną słodką papryką (w środku i na zewnątrz)
- W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Przygotowaną mieszanką natrzeć dokładnie całego kurczaka (w środku, na zewnątrz, także pod skórką). Odstawić do marynowania w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc).
- Na 2 godziny przed pieczeniem wyjąć tuszkę z lodówki, ocieplić i ułożyć na blaszce do pieczenia, uformować w kieszonkę lub przeciąć wzdłuż kręgosłupa i ułożyć na płasko.
- Dookoła kurczaka poukładać plastry cytryny oraz czosnek. Z kurczakiem można upiec młode ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę albo cebulę ułożone wokół mięsa.
- Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 1,5 godziny (w zależności od wielkości tuszki), lub do czasu, aż kurczak będzie gotowy w środku, a skórka będzie złocista i chrupiąca. Co 20-30 minut podlewać mięso sokami powstałymi podczas pieczenia.
Mam nadzieję, że przepis napieczonego kurczaka spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!