Kurczak Jalfrezi

Kurczak Jalfrezi

Zdjęcie - Kurczak Jalfrezi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Przepis na tego kurczaka znalazłam na blogu Poezja Smaku. Kurczak pyszny, bardzo aromatyczny i dość ostry. Idealny do ryżu. Nam smakował bardzo, polecam i miłego poniedziałku wszystkim życzę :-)

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pasty curry czerwonej
  • 1 świeży pomidor
  • 1 opakowanie krojonych pomidorów lub passata (u mnie passata)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 3-4 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • natka pietruszki lub kolendry


1. Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki dodajemy sól, kurkumę i pastę curry i dokładnie mieszamy rękami, aż wszystkie kawałki będą oblepione. Odstawiamy na 15 minut.
2. Obie cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki.
3. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę aż będzie szklista. Dodajemy do niej czosnek przepuszczony przez praskę, kurczaka i paprykę. Smażymy do momentu, aż kurczak zmieni kolor.
4. Pomidora ja sparzyłam i pokroiłam w kostkę, dodajemy do kurczaka. Dodajemy też pokrojone pomidory lub passatę. Lekko solimy i zmniejszamy ogień.
5. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy 20 minut. Po tym czasie dodajemy straty na tarce imbir, oraz zmieloną w moździerzu kolendrę i kmin rzymski.
6. Ponownie przykrywamy i dusimy jeszcze 5 minut. Po tym czasie próbujemy czy danie jest odpowiednio doprawione, myślę, że powinno. Dodajmy posiekaną natkę pietruszki.
Podajemy z ryżem. Smacznego :-)

Zdjęcie - Kurczak Jalfrezi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kurczak Jalfrezi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kurczak Jalfrezi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów