Kurczak generała Tso
Kurczak generała Tso jest jednym z bardziej popularnych chińskich dań więc jak się łatwo można domyslić bardzo chetnie sięgnęłam po ten przepis. Zrobiłam to, żeby sie przekonać, że faktycznie mięso jest pyszne a sos jest wspaniałym uzupełnieniem tego dania. Bardzo polecam. Sugerowałam się przepisem znalezionym tutaj i jest to moja propozycja do akcji Ireny i Andrzeja.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa kurczaka (nogi, uda) pociętego w 2,5 cm kostki
- 1 cebula dymka (część biała i zielona) posiekana
- 2-3 małe papryczki chilli posiekane
- olej do głębokiego smażenia
Składniki na ciasto:
- 1 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej lub ryżowej
- woda
Składniki na sos:
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
- 1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę
- 1 cm korzenia imbiru wyciśniętego lub drobno posiekanego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka białego octu
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
Wymieszać składniki sosu aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do lodówki. Posiekać dymkę i chili.Wymieszać składniki ciasta, jeżeli jest zbyt gęste dodać kilka łyżek wody. Włożyć kurczaka wymieszać aż ciasto pokryje dokładnie kawałki mięsa.Smażyć kurczaka w 2 porcjach w gorącym oleju na chrupiąco. Osaczyć z oleju na papierowym ręczniku.W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Smażyć krótko dymkę i papryczki. Zamieszać sos i wlać do woka, mieszając gotować aż zgęstnieje, dodać kurczaka, wymieszać. Serwować natychmiast. Ja podałam z ryżem i brokułam ale mozna też z makaronem.
Smacznego:)