Kurczak generała Tso

Kurczak generała  Tso

Kurczak generała Tso jest jednym z bardziej popularnych chińskich dań więc jak się łatwo można domyslić bardzo chetnie sięgnęłam po ten przepis. Zrobiłam to, żeby sie przekonać, że faktycznie mięso jest pyszne a sos jest wspaniałym uzupełnieniem tego dania. Bardzo polecam. Sugerowałam się przepisem znalezionym  tutaj i jest to moja propozycja do akcji Ireny i Andrzeja.

Zdjęcie - Kurczak generała  Tso  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa kurczaka (nogi, uda) pociętego w 2,5 cm kostki
  • 1 cebula dymka (część biała i zielona) posiekana
  • 2-3 małe papryczki chilli posiekane
  • olej do głębokiego smażenia

Składniki na ciasto:

  • 1 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej lub ryżowej
  • woda

Składniki na sos:

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę
  • 1 cm korzenia imbiru wyciśniętego lub drobno posiekanego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka białego octu
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego

Wymieszać składniki sosu aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do lodówki. Posiekać dymkę i chili.Wymieszać składniki ciasta, jeżeli jest zbyt gęste dodać kilka łyżek wody. Włożyć kurczaka wymieszać aż ciasto pokryje dokładnie kawałki mięsa.Smażyć kurczaka w 2 porcjach w gorącym oleju na chrupiąco. Osaczyć z oleju na papierowym ręczniku.W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Smażyć krótko dymkę i papryczki. Zamieszać sos i wlać do woka, mieszając gotować aż zgęstnieje, dodać kurczaka, wymieszać. Serwować natychmiast. Ja podałam z ryżem i brokułam ale mozna też z makaronem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów