Kurczak faszerowany suszonymi pomidorami i fetą
Przepis, który dziś Wam polecam ma co najmniej dwie duże zalety: robi się go bardzo szybko, a upieczone zgodnie ze wskazówkami mięso pozostaje niesamowicie delikatne i soczyste.
Piekę je w pierwszej fazie (a w zasadzie duszę) pod przykryciem, by na koniec apetycznie przyrumienić.
Do nadzienia możecie dodać dowolne, ulubione świeże zioła (bazylię, oregano, tymianek…) lub pozostać przy prostym duecie słodkich suszonych pomidorów i słonej fety.
Proporcje na 1 filet.
Kurczak faszerowany suszonymi pomidorami i fetą Składniki- filet z kurczaka - 1 szt
- suszone pomidory - 5 szt
- feta - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
- sos/marynata
- miód - 1 łyżeczka
- oliwa - 1 łyżeczka
- ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
Porcję mięsa natnij, aby utworzyć w jej środku kieszonkę, nadziej pokrojonymi w paseczki pomidorami wymieszanymi z fetą.Dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj składniki sosu, polej nim mięso. Wstaw pod przykryciem (wystarczy folia aluminiowa) do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 15 minut.
Zdejmij pokrywkę, zwiększ temperaturę do 210 oC i piecz do zarumienienia wierzchu.