Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem

Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem

Przedstawiam dziś doskonały przepis na obiad w te ciepłe dni. Kurczak duszony z młodymi ziemniaczkami, szpinakiem i pomidorami, w delikatnym sosie serowo-śmietanowym na pewno zachwyci całą rodzinę. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, dosłownie w jednej patelni a mamy praktycznie cały obiad. I zapewniam, że jest przepyszny! To danie nie może się nie udać i nie smakować, a podałam je ze szparagami z boczkiem i gorgonzolą. Jeżeli tak jak ja jesteś fanem kurczaków z różnościami szczególnie w sosach, polecam też kurczaka zapiekanego ze szparagami, kurczaka z papryką i pieczarkami w słodkim, winnym sosie, jak i w wersji light z młodymi warzywami i chorizo, pycha!

Zdjęcie - Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem / Braised chicken with baby potatoes and spinach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem

(2-3 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 udka z kurczaka, pałki i nadudzia oddzielnie
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3-4 średnie młode ziemniaki,wyszorowane i pokrojone w grubszą kostkę
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 średnie pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1 duża garść świeżego, młodego szpinaku
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Natrzyj kawałki kurczaka z każdej strony ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  2. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na dużym ogniu 1 łyżkę masła , włóż kurczaka i obsmaż do ładnego zarumienienia, przez około 4-5 minut z każdej strony po czym przełóż na talerz.
  3. Dodaj do tej samej patelni resztę masła, wrzuć czosnek, paprykę, szczyptę ziół prowansalskich i ziemniaki i smaż przez 2 do 3 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie wmieszaj pomidory i bulion drobiowy, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 4 do 5 minut.
  4. Po tym czasie dodaj śmietankę, parmezan, szpinak i chili, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 2 – 3 minuty.
  5. Ponownie włóż kurczaka do patelni, podsmażoną skórką do góry i gotuj całość przez 10-15 minut, aż kurczak przestanie być różowy w środku a ziemniaki zmiękną. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Podawaj natychmiast najlepiej z lekką sałatką.

Smacznego!

Zdjęcie - Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem / Braised chicken with baby potatoes and spinach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Braised chicken with baby potatoes and spinach

(2-3 servings)

Ingredients:

  • 2 tbsp of clarified butter
  • 2 chicken legs, thighs and drumsticks separated
  • 1 tsp smoked paprika
  • 2 tsp herbed de Provence
  • 3-4 baby potatoes, washed, scrubbed and quartered
  • 4 garlic cloves, minced
  • 2 medium tomatoes, diced
  • 1 big handful fresh baby spinach
  • 1 tsp red pepper flakes
  • 250 ml chicken stock
  • 250 ml double cream
  • 1 cup Parmesan cheese, grated
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Rub chicken pieces with herbes de Provence, salt and pepper.
  2. In a large pan melt 1 tbsp butter over medium high heat. Add chicken, skin-side down, and sear both sides until golden brown, about 4-5 minutes per side and set aside in a plate.
  3. Add remaining tablespoon butter in the same pan, add garlic, paprika, pinch of herbes de Provence, then add potatoes and saute for 2 to 3 minutes.  Stir in tomatoes and chicken stock and simmer for 4 to 5 minutes.
  4. Next add double cream, grated Parmesan cheese, spinach and chili pepper flakes, then reduce heat to low and simmer for 2 to 3 minutes.
  5. Return chicken to the skillet, skin side up, and simmer for 10-15 minutes, until chicken and potatoes are cooked through. Season with salt and pepper to taste
  6. Serve immediately with fresh salad.

Enjoy!

Zdjęcie - Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem / Braised chicken with baby potatoes and spinach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem / Braised chicken with baby potatoes and spinach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów