Kurczak curry z pomidorami i szpinakiem

Kurczak curry to szybkie, pełne smaku, orientalne danie dla całej rodziny. Świetnie smakuje z dodatkiem ryżu. Przygotujecie je w zaledwie 30 minut! Doskonałe również kolejnego dnia po podgrzaniu. My zawsze przygotowujemy większą porcję i jemy przez 2 a nawet 3 kolejne dni :). Więcej pomysłów na szybkie obiady znajdziesz tu – klik.

4
porcjeKalorie515
kcalSkładniki1 pojedyncza pierś z kurczaka
½ cebuli
2 ząbki czosnku
½ puszki krojonych pomidorów
2 garście szpinaku
500 ml mleczka kokosowego
½ szklanki wody
2 łyżeczki żółtej pasty curry
2 łyżki oliwy
sok z limonki
- Dodatkowo :
200 g ryżu (2 woreczki)
- Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry.
- W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez 2 minuty, zmniejszyć ogień dodać pastę curry, smażyć razem przez około 30 sekund. Dodać kurczaka, smażyć przez 2-3 minuty, aż kurczak przestanie być surowy. Dodać pomidory, mleczko kokosowe i wodę. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.
- Na koniec wrzucić szpinak, ściągnąć z palnika kiedy cały szpinak zwiędnie. Doprawić do smaku sokiem z limonki. Podawać z ryżem.