Kurczak Caprese z pomidorami, mozzarellą i bazylią

Taki ciekawy sposób na przyrządzenie kurczaka, znalazłam na blogu Kwestia Smaku. Wygląda niebanalnie, smakuje dobrze. Przygotowuje się go łatwo i szybko. Nie wymaga posiadania wielu składników, ani brudzenia wielu garnków. Idealne danie, gdy nie chce nam się stać przy kuchni w nieskończoność.
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- kulka mozzarelli
- pomidor
- kilka listków świeżej bazylii
- suszony tymianek, sól, pieprz
- oliwa extra vergine
Wykonanie:
Filety z kurczaka umyć, osuszyć. Naciąć w 4-5 miejscach na głębokość ok. 2 cm, nie przecinając mięsa do końca. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Skropić oliwą. W każdym nacięciu umieścić cienki plaster mozzarelli oraz listki świeżej bazylii.
Na dnie dużego żaroodpornego naczynia ułożyć oprószone solą plasterki pomidorów. Na nich położyć filety z serem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Całość piec bez przykrycia przez ok. 35-40 minut. Smacznego :)