Kulinarna podróż do Indii

Kulinarna podróż do Indii
Zdjęcie - Kulinarna podróż do Indii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


























Dzisiejszą kulinarną podróż do Indii zawdzięczamy moim wspaniałym kolegom. Doskonale wiedzieli jak sprawić mi przyjemność przywożąc z wyprawy torbę pełną przypraw. Dzięki nim przeniosłam się za pomocą smaków i zapachów prosto do Indii. Przeglądając przyprawy rozpoznałam je po kształtach i przy małej pomocy okazało się, że dostałam: anyż, kumin (kmin rzymski), cynamon, kolendrę, kardamon, a także suszone papryczki chilli. Od razu wiedziałam, że to świetna okazja do stworzenia mieszanki przypraw, którą zawsze chciałam zrobić - garam masala! Nie chciałam jednak z nikim igrać i podawać tradycyjnych proporcji indyjskich potraw, bo nie jestem w tym znawcą, dlatego moje przepisy to bardziej interpretacja na temat kuchni hinduskiej. Najbardziej popularne danie zawierające garam masala to kurczak w sosie Tikka Masala. Danie zainspirowało mnie do stworzenia szaszłyków, które podałam z gęstym i pikantnym sosem - śliwkowym chutney z imbirem.
Zdjęcie - Kulinarna podróż do Indii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





















Garam Masala
2 laski cynamonu
3 liście laurowe
2 łyżki kuminu (kminu rzymskiego)
2 łyżki kolendry
2 łyżki owocu kardamonu
łyżka ziaren pieprzu
5 goździków
łyżeczka gałki muszkatołowej

Wszystkie przyprawy oprócz gałki muszkatołowej prażymy 3 minuty na rozgrzanej, suchej patelni. Składniki mieszamy ze świeżo zmieloną gałką i mielimy za pomocą blendera, młynka lub moździerza. Przekładamy do puszki lub słoika.

Szaszłyki z kurczaka Tikka Masala
Podwójna pierś z kurczaka
pieprz
sól
Marynata:
2,5 cm imbiru
2 ząbki czosnku
łyżeczka pieprzu cayenne
łyżeczka garam masala
łyżeczka kurkumy
sok z limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
cebula
papryczka chilli
2 ząbki czosnku
łyżeczka kurkumy
łyżeczka pieprzu cayenne
3 łyżki przecieru pomidorowego
200 ml tłustej śmietany (najlepiej typu bałkańskiego)
garść liści mięty

Piersi z kurczaka myjemy, suszymy, oczyszczamy z błon i kroimy w długie paski. Przyprawiamy pieprzem i solą. Imbir ścieramy na drobnej tartce, czosnek siekamy i łączymy z przyprawami, oliwą i sokiem z limonki. Mięso wrzucamy do marynaty i wkładamy do lodówki na 2-4 godziny. Patyczki do szaszłyków zalewamy wodą i odstawiamy - dzięki temu nie będą się paliły podczas pieczenia.

Cebulę i chilli kroimy w plastry, a czosnek drobno siekamy. Wrzucamy składniki na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek, dodajemy pieprz, kurkumę i smażymy 4 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy 2 minuty. Na koniec dodajemy gęstą śmietanę i dokładnie mieszamy sos, dusząc go na małym ogniu kilka minut.

Gdy mięso się zamarynuje, bierzemy paski kurczaka i nadziewamy je na patyczki tworząc zawijasy. Szaszłyki smarujemy pozostałą marynatą, wykładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 190 stopni, na 15 minut.

Szaszłyki podajemy z sosem i chutneyem ze śliwek.

Chutney ze śliwek
10 śliwek
1,5 cm imbiru
łyżeczka ostrej papryki
pół papryczki chilli
2 ząbki czosnku
3 łyżki balsamico
4 łyżki cukru

Śliwki myjemy, obieramy z pestek i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy owoce do rondelka i dodajemy starty imbir, posiekany czosnek i chilli, ocet balsamiczny, cukier i ostrą paprykę. Chutney dusimy na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając ok. 50 minut.

Tosia

Kategorie przepisów