Kuleczki jagnięce z miętą i czosnkiem
 
            Mielone mięso uwielbiam w każdej postaci, głównie za sprawą możliwości idealnego połączenia z dobranymi przyprawami i ziołami. W tej wersji delikatne połączenie mięsa jagnięcego z miętą oraz nutą cytrynową, smakuje rewelacyjnie. 
  Czas przygotowania 45 minut
  Czas przygotowania 45 minut 
Składniki (2 porcje) 
250g mielonej jagnięciny 
1 żółtko 
2 łyżki bułki tartej z lnem 
2 ząbki czosnku 
1 cebula 
Pęczek świeżej mięty 
30ml oleju Kujawskiego z ziołami z cytryną i bazylią 
Łyżeczka soli morskiej 
Łyżeczka pieprzu kolorowego 
  
 
 Mieloną jagnięcinę przekładamy do miski i doprawiamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy olej kujawski z ziołami. Na gorącym tłuszczu podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek z pokrojoną w kostkę cebulką. Kiedy całość się zeszkli, pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy zeszkloną cebulkę z czosnkiem wraz z bułką tartą, żółtkiem oraz umytą i drobno posiekaną miętą do mięsa. Całość dokładnie mieszamy i formujemy z masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kuleczki smażymy na kujawskim przez około 5-7 minut, tak by nabrały ładnego koloru. Małe kotleciki podajemy ciepłe ze świeżo posiekaną miętą. 
 Warto poeksperymentować z innymi świeżymi ziołami, smak mięty można wzbogacić świeżą bazylią czy szałwią. 
 Przepis znajdziecie wkrótce również w e-booku serwisu "zPierwszegoTloczenia.pl" oraz Fooder.pl. 
 
 
            