Kulebiak z karpiem, kapustą i grzybami


Kulebiak to świetny pomysł na połączenie tradycyjnych świątecznych smaków - karpia oraz kapusty z grzybami. Zapieczone w maślanym, chrupiącym cieście francuskim tworzą danie, które będzie królować na wigilijnym stole.
Kulebiak jest nie tylko przesmaczny, ale i dość efektowny. Jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne, więc tym bardziej zachęcam do wypróbowania.

Składniki na farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
- filet z karpia (ok. 500 g) pieprz, sól
Dodatkowo:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- jajko
Grzyby namoczyć przez kilka godzin.
Filet z karpia umyć i namoczyć w osolonej wodzie przez ok. 2 godziny. Namoczone grzyby przełożyć do garnka, zalać dwiema szklankami wody i gotować pół godziny. Grzyby odcedzić i drobno posiekać. Wodę, w której grzyby się gotowały, przelać do garnka, dołożyć posiekaną kapustę, liście laurowe i gotować ok. godziny – aż woda wyparuje, a kapusta będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie zeszklić na oleju drobno pokrojoną cebulę. Do ugotowanej kapusty dodać cebulę i grzyby, wymieszać i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Płat ciasta francuskiego rozwinąć, ułożyć na nim kolejno: kapustę z grzybami, połowę fileta z karpia, kapustę z grzybami (po bokach należy zostawić miejse wolne od farszu - ok. kilku centymetrów, tak by można było zlepić razem boki). Dłuższe boki ciasta zwinąć do środka i zlepić na górze, podobnie krótsze (jak w kopercie). Tak samo przygotować drugiego kulebiaka. Jeśli zostaną skrawki ciasta, wyciąć z nich wzory i ułożyć z wierzchu.
Kulebiaki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i piec przez 40-50 minut do zarumieniania ciasta z wierzchu.
*Można je przygotować dzień wcześniej. W wersji odgrzewanej smakowały mi jeszcze bardziej.

Przepis jest częścią e-booka ze świątecznymi przepisami
- przygotowanego we współpracy z ZT Kruszwica S.A oraz serwisem zPierwszegoTloczenia.pl
