KULEBIAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z KAPUSTĄ,GRZYBAMI I KASZĄ
Tradycyjny kulebiak jest wykonany z ciasta drożdżowego.Jest to potrawa kuchni kresowej.Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw.Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam.Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie.
Składniki: na około 6 porcji
- płat ciasta francuskiego
- 50 dag kiszonej kapusty
- garść suszonych grzybów
- 20 dag kaszy jaglanej
- 2 szt. cebuli
- 2 szt, jajek
- sól,pieprz
Kiszoną kapustę posiekałam, zalałam niewielką ilością wody i gotowałam około 40 minut.
Wlałam do niej wywar z grzybów.
Cebule posiekałam i usmażyłam na oleju.
Dodałam do niej pokrojone grzyby,przyprawiłam i podsmażyłam.
Wymieszałam grzyby i cebulę z kapustą.
Kaszę jaglaną ugotowałam i dodałam do kapusty.
Wystudziłam i wkroiłam pokrojone w kostkę ugotowane jajka na twardo.
Wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem.
Rozwałkowałam płat ciasta francuskiego.Na jego środek nałożyłam farsz
i skleiłam brzegi.
Można posmarować powierzchnię jajkiem.Zrobiłam w cieście dziurki, aby farsz mógł parować.Piekłam w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Można podawać z czerwonym barszczem.
Smacznego!